Защо САЩ се страхуват от ракетния арсенал на Китай?

За администрацията на Тръмп, натискът над Китай е ключова част от нейната външна политика. По-рано тази година, министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, представи новата стратегия на Пентагона, идентифицирайки Китай и Русия като основни заплахи за страната и призова за финансови инвестиции в армията, за да се преодолее " периодът на стратегическа атрофия ".

 

Придвижвайки се към увеличаване на военната мощ, президентът на САЩ, Доналд Тръмп, наскоро изрази намерението си да се оттегли от Договора за ракети със среден и малък обсег (INF), като обясни необходимостта да се противопостави не само на Русия, която предполагаемо нарушава това споразумение - позиция, която Москва категорично отхвърля, но и на Китай. "Китай не е част от този договор, но трябва да бъде включен", заяви американският лидер.

 

От своя страна съветникът по сигурността на американския президент Джон Болтън - възприеман като движеща сила зад действията на Тръмп - предполага, че Китай може дори да бъде по-важен фактор от Русия. В този смисъл той каза на съюзниците на САЩ „Договорът INF поставя Вашингтон в прекалено слаба позиция срещу Русия, и по-важното - срещу Китай", както разкри пред Вашингтон пост един дипломат при условие на анонимност.

 

Китай никога не е бил страна по Договора INF, споразумение, постигнато между Съединените щати и СССР през 1987 г. Следователно Пекин не е имал същите ограничения, наложени на неговия арсенал от ракети с малък и среден обсег през последните три десетилетия. Това е причината защо много американски служители на националната сигурност смятат, че тези китайски оръжия заплашват военните интереси на САЩ в региона.

 

По време на реч пред Сената, преди да се оттегли като шеф на Тихоокеанското командване на САЩ и да стане посланик в Южна Корея, адмирал Хари Харис каза че Китайската народно-освободителна армия в момента има най-голямата и най-разнообразна ракетна сила в света, с инвентар с повече от 2000 балистични и круизни ракети. Той добави, че 95% от тези ракети биха нарушили Договора INF, ако Китай го беше подписал.

 

Въпреки, че Пекин не е публикувал количествени данни по отношение на своя арсенал от ракети, заради военната тайна, американските военни настояват, че техните позиции и тези на съюзниците им в региона са застрашени. Например, по-рано тази година, Ерик Сейърс, специален асистент на Харис, заяви "през следващото десетилетие, нарастващият конвенционален военен дисбаланс би означавал, че Съединените щати не ще могат да изпълнят задълженията си по сигурността към съюзниците в Индо-тихоокеанския регион, пред лицето един на все по-агресивен Китай. "

Станете почитател на Класа