Помпео за кервана мигранти: "Те няма да пресекат границата ни незаконно в никакъв случай"

Американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че керваните на мигрантите, които се отправят към територията на САЩ, нарушават суверенитета и законите на Мексико, но предупреди, че същото няма да се случи в неговата страна.

 

Той каза, че страната му е "исторически великодушна нация, когато става дума за миграцията", отбелязвайки, че повече от 33 милиона души, които са емигрирали в Съединените щати по закона, сега живеят на тяхна територия.

 

В същото време участниците в кервана се опитват да влязат в САЩ незаконно "нещо, което създава неприемлив риск за сигурността на Съединените щати", като същите хора могат да бъдат "лесни цели за контрабандистите" или за други престъпления. След това Помпео се обърна към имигрантите, движещи се към САЩ и подчерта, че "керванът няма да пресече южната ни граница незаконно в никакъв случай".

 

Няколко хиляди мигранти от Хондурас, Ел Салвадор и Гватемала се събраха на 19 октомври в близост до граничната ивица между Мексико и Гватемала, където някои от тях разбиха оградата. Мигрантите, които се опитват да пресекат Мексико, за да се установят в САЩ и да избягат от бедността и насилието в техните страни, са прекосили река Сушиат, която разделя Гватемала и Мексико и чакаха да бъдат пуснати от мексиканската страна.

 

В този контекст американският президент Доналд Тръмп заплашва да изпрати военните, за да запечата границата на страната си с Мексико, ако мексиканското правителство не предприеме мерки за спиране на кервана. От своя страна новоизбраният президент на Мексико, Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че неговото правителство ще предложи работа и работни визи за Централноамериканските мигранти в контекста на план, който вече е бил връчен на президента на САЩ

 

Салвадорският президент Салвадор Санчез Серен от своя страна критикува имиграционната политика на Тръмп и изрази солидарността си с участниците в похода.

Станете почитател на Класа