Хакери публикуват "екзекуцията" на Кашоги от ръцете на саудитския принц

Сайтът на международния форум Бъдеща инвестиционна инициатива (FII) в Саудитска Арабия е бил "хакнат" заради убийството на опозиционния журналист Джамал Кашоги в Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул (Турция), съобщава Newsweek.

 

На началната страница на FII, наричан "Давос на пустинята", хакери поставиха снимка на принца на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман, с меч в ръка, редом с терористи на ислямска държава, докато журналистът е поставен на колене.

 

"В името на безопасността на децата в света, ние призоваваме всички страни да наложат санкции на Саудитския режим", гласи съобщението, поставено от хакерите. "Режимът, подравнен със САЩ, трябва да поеме отговорност за своите варварски и нечовешки действия, като убийството на собствения си гражданин Джамал Кашоги и на хиляди невинни хора в Йемен. Средновековният Саудитски режим е един от източниците на финансиране на тероризма" продължава текста, който впоследствие беше елиминиран.

 

Заради този случай, много медии, бизнес лидери и политици, включително и министърът на финансите на САЩ, Стивън Мнучин, са отменили плановете си за участие на конференцията на FII, която започна вчера в Рияд.

 

От своя страна канцлерът на Германия Ангела Меркел нарече убийството на Кашоги "чудовищно" и обеща да спре износа на германски оръжия към Саудитска Арабия, докато случаят не бъде разрешен. Президентът на САЩ, Доналд Тръмп, каза не е доволен от обяснението на Рияд за смъртта на Саудитския журналист: "Ще знаем повече в следващите два дни", добави той.

Станете почитател на Класа