ВВС на САЩ признават за похарчени стотици хиляди долари за чаши за стопляне на кафе

Секретариатът на военновъздушните сили на САЩ призна, че множеството покупки на чаши за притопляне на кафе за самолетите-танкери, които лесно се чупят и струват по 1 280 долара всяка, са "просто безотговорни", съобщава Air Force Times.

 

Покупката и подмяна на специалните чаши, които могат да притоплят течности на борда, е струвала на ВВС на САЩ $ 326 785, от 2016 г., каза Хедър Уилсън в писмо до сенатора-републиканец от Айова, Чък Грасли, в отговор на въпросите му за ненужните разходи в Министерството на отбраната.

 

Според техническите специалисти, проблемът с тези чаши е дефектната пластмасова дръжка, която лесно се счупва, когато се пусне. И тъй като резервните части вече не се произвеждат, Военновъздушните сили трябвало да купуват съвсем нова чаша всеки път, когато дръжката бъде счупена. Освен това, увеличението на цените на материалите почти удвоило цената на чашите, от 693 долара през 2016 г. до 1280 през 2018 г.

 

В тази връзка трябва да се отбележи, че Бюрото за бърза поддръжка на ВВС, основано през юли, може да отпечата в 3D подменящи дръжки за чашите, с приблизителна цена от $ 0.50, като се избягва нуждата от закупуване на нова чаша.

 

Уилсън обаче е посочил, че тази чаша е специално произведена, за да се свърже със системите на самолета, така че заместителите трябва да бъдат сертифицирани от Федералната авиационна администрация като подходящи за полет, което също увеличава разходите и отлага производството.

Станете почитател на Класа