За ракетите със среден и малък радиус

С излизането от договора по ракетите със среден и малък радиус на действие Тръмп се опитва да убие на веднъж няколко заека.

1. Излизането от договора предполага организиране в САЩ на производството на тези същите ракети. А това значи, че има заинтересовани производители, виждащи в това бъдещи договори. Значи преди изборите през ноември може да се започне договаряне с тези производители за бъдещи договори.

За Тръмп в контекста на изборите това може да бъде важно.

2. На фона на достатъчно острата криза в отношенията с цяла редица страни на Западна Европа, САЩ по същество им подхвърля троянски кон във вид на възможни действия на Русия по отношение на разполагането на ракетите със среден и малък радиус.

 

 

Като се има предвид острата реакция на някои страни в Европа срещу разполагането на комплексите Искандер в Калининградска област на Русия, това ще предизвика много напрегната реакция в ЕС и набелязващите се действия по отмяна на взаимните санкции между Русия и ЕС определено ще бъдат погребани, благодарение на бодрия вой на представителите на фондовете, работещи под егидата на САЩ.

Като помислиш, какво ни интересува тяхното напрежение, но това напрежение струва няколко десетки милиарда от търговския баланс.

И пак около това проамериканските средства за масова информация и фондове ще устройват надбягвания „те (руснаците) ви заплашват вас (европейците) с ракети, а вие купувате техния газ“. Като погледнеш, какво ни интересуват този вой и тези надбягвания? Уви, но в голяма степен те определят резултатите от бъдещите избори, тъй като човек е склонен малко да мисли и много да гледа телевизионния сандък.

3. Наличието у САЩ на опитни зайчета във вид на Полша (готови да плащат за нова американска база, идеалния клиент) може да им позволи да водят игра по разполагане/неразполагане на ракети за първи удар. Предполагам, че такъв шантаж ще бъде разгърнат практически веднага.

И ето тук се надявам, че ще бъде сложена точка на доста съмнителните договори по стратегическите настъпателни въоръжения. И отново ние имаме с какво да отговорим: и програмата за производство на Ту-160М2 (разработка на ПАК ДА), и новите системи „Сармат“, и железопътния комплекс Баргузин.

4. Е и естествено, това излизане пак може да се използва за формиране на медиен шум около Русия.

Въпреки че по принцип това е най-малката от всички злини.

5. И естествено – отвличане на вниманието от други теми в това число от скандала около Кралство Саудитска Арабия и т.н. Ако това е така, то сега около излизането от този договор ще започнат танци със саби и изтикване на тази тема на преден план.

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа