Какво каза Ердоган за убийството

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че убийството на Джамал Хашоги е преднамерено и внимателно планирано.

Той го определи като политическо. Държавният глава за първи път проговори за бруталното покушение срещу журналиста в саудитското консулство в Истанбул.

Ердоган заяви, че турските служби имат доказателства, че убийството е планирано предварително. Турция и светът ще бъдат удовлетворени, само когато извършителите бъдат изправени пред правосъдието, посочи той. По думите му други страни също трябва да участват в разследването. Хашоги изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул. Саудитска Арабия първоначално отричаше да е станало убийство, но после промени версията си.

 

 

Турция ще предприеме дипломатически действия след убийството, заяви Реджеп Ердоган. 15 саудитци са били изпратени за екзекуцията, след което са се завърнали в родината си. Два екипа килъри са участвали в покушението, заяви Ердоган. По думите му убийството на Джамал Хашоги е международна афера, а не само турска такава. Държавният глава каза още, че камерите в саудитското консулство са били премахнати, а всички записи – изтрити.

Реджеп Ердоган каза, че убийството е било планирано дни преди това, с което опроверга версията, че е настъпила кавга спонтанно в консулството, което е довело и до фаталния инцидент. Екип от трима килъри е пристигнал от Рияд на 1 октомври – ден преди екзекуцията – и е проучил гора край Истанбул. Въпросните лица са търсили място, на което да бъде заровено тялото на Хашоги. Ердоган посочи още, че процесът срещу саудитците, заподозрени за убийството, трябва да се проведе в турския съд. „Убийството е извършено в саудитското консулство, но нека не забравяме, че се случи на турска територия“, заяви турският президент. Речта на Ердоган индикира, че той не смята саудитския принц Мохамед бин Салман за невинен, предадоха световните агенции.

Станете почитател на Класа