Учените откриха опасен компонент в 90% от солта

Изследванията на южнокорейския учен Ким Сюнг-кю и специалистите от "Грийнпийс Източна Азия" заключиха, че 90% от продаваната сол в световен мащаб, съдържа микропластика, т.е. пластмасови фрагменти с дължина по-малка от пет милиметра.

 

Според тяхното изявление, екипът е анализирал 39 проби от различни марки сол, от 21 страни на 6 континента, като е открил, че само три проби не съдържат микропластични частици. В допълнение, било установено, че морската сол е най-силно замърсена с това вещество. Този вид сол е следван от езерната и каменната сол. Установено е също, че най-голямо количество микропласти се открива в солта с произход от Азия.

 

"Последните проучвания са открили пластмаси в морските дарове, дивата природа, чешмяната вода и сега в солта. Ясно е, че не можем да избягаме от тази пластична криза, тъй като тя продължава да прониква в нашите водни пътища и океани", каза Ким, от "Грийнпийс Източна Азия".

 

Изследването предупреждава, че при консумация на 10 грама сол на ден, възрастен индивид може да погълне приблизително 2000 микропласти за година, само чрез този продукт.

Станете почитател на Класа