Тръмп потвърждава, че САЩ ще се оттеглят от Договора с Русия за ракети със среден и малък обхват

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще оттегли страната си от Договора за ракети със среден и къс обхват (INF) с Русия, обвинявайки Москва в неспазване на правилата, съобщава агенцията на АП.

 

На пресконференцията след митинг в Невада, Тръмп заяви пред репортери "Ще прекратим споразумението, а след това ще разработим оръжията, освен ако Русия и Китай не се споразумеят за нов договор."

 

В петък вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, цитирайки американски официални представители и чуждестранни дипломати, че правителството на Тръмп се готви да информира руските лидери следващата седмица за плановете си да се откажат от споразумението.

 

По-специално медиите посочиха, че съветникът по сигурността на Тръмп, Джон Болтън, ще предаде тези планове на руския президент Владимир Путин по време на пътуването му до Москва в началото на следващата седмица. Самият той обаче не е коментирал.

 

Медиите посочват, че подписването на договора през 1987 г. от тогавашния американски президент Роналд Рейгън и лидера на Съветския съюз Михаил Горбачов, се смята за "критична стъпка към разсейване на напрежението от Студената война". Ако Тръмп изпълни плановете си да се откаже от него, това ще бъде първият път, когато елиминира страната си от договор за контрол на оръжията, според американски представители.

 

Москва многократно отрече американските обвинения за предполагаемо нарушаване на договора INF. Преди няколко дни руският посланик в САЩ Анатоли Антонов припомни, че не са представени доказателства, които да потвърдят обвиненията на Вашингтон, че Русия разработва круизната ракетна система, за която се твърди, че нарушава споразумението.

 

Руският заместник-външен министър Сергей Рябков заяви "Американците извършват дейност, която не може да бъде наречена другояче, освен подготовка за нарушаване на договора INF".

 

В същото време той каза, че "ако в САЩ окончателно се насочат към унищожаването на договора, Русия ще бъде принудена да реагира. И както заяви руският президент Владимир Путин, ще реагира мигновено и симетрично", добави Рябков.

Станете почитател на Класа