Ядрен апокалипсис през 2019 г.?

Почти половината от американските военни смятат, че САЩ може да участват в мащабна война през 2019 г., а повечето вярват, че основната чуждестранна заплаха за страната им са Китай и Русия, според скорошно проучване на вестник "Military Times". Военният експерт Михаил Ходарьонок анализира в статия дали има основания за тази тревога сред военните.

 

От самото начало анализаторът подчертава, че респондентите не са изяснили каква война с Русия очакват, нито пък са представили анализ на евентуален стратегически въоръжен конфликт между Москва и Вашингтон. Освен това американските военни не са взели предвид последните тенденции и промени "в начина, по който държавите ще воюват в близко бъдеще".

 

От друга страна, те също не споменават "трите главни неща, които играят важна роля в случай на война: целите, методите и начините за постигане на тези цели, както и медиите. По принцип те смятат, че войната е предстояща, но те не знаят каква война ще бъде", добавя той.

 

Военният експерт подчертава, че въпреки напрежението в отношенията между Русия и Съединените щати, нито Вашингтон, нито Москва предполагат, че са готови да използват въоръжените сили "за постигане на военни и политически цели, без да има идеологически, икономически или териториални спорове, които да причинят мащабна война в рамките на една година. "

 

В действителност, по мнението на анализатора, съществуващите местни въоръжени и потенциални конфликти "няма да доведат до голяма война между Русия САЩ". Ясен пример за това е настоящата ситуация в Сирия, където Москва и Вашингтон "полагат всички усилия, за да избягват да се настъпват един друг в този регион. "

 

Също така, експертът твърди, че дори и двете страни да се подготвят за мащабна война "колкото може по-скоро, този процес ще отнеме най-малко шест месеца". Понастоящем обаче няма разузнавателни данни, които да показват, че е започнало стратегическото разполагане на войските в някоя от двете държави, което означава, че "нито една от страните не се подготвя за мащабен военен конфликт".

 

Ако се опитаме да класифицираме хипотетичен конфликт между Съединените щати и Русия, то най-вероятно това ще е "една продължителна глобална ядрена война, която ще се характеризира от самото начало с неограничено ползване на всички оръжия за масово унищожение и най-вече на стратегическите ядрени арсенали", което ще доведе до катастрофални последици не само за двете враждуващи страни, но също така и за всички останали страни по света ".


В тази връзка, той подчертава статия, публикувана през септември от Джеймс Андрю Люис, старши вицепрезидент на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, който отбелязва, че с появата на ядрените оръжия, великите сили са се опитвали да се избегнат директни военни конфронтации, поради факта, че войните между големи и тежко въоръжени държави са скъпи и рискови.

 

"Изглежда, че в този случай поръчката за изследването е просто добавяне на масло в огъня, но не повече от това", казва анализаторът, добавяйки "би било неразумно приемането на резултатите от проучването като индикация за това, което администрацията САЩ възнамерява да направи в близко бъдеще. "

Станете почитател на Класа