Тръмп аплодира пристигането на Федералната полиция на Мексико на границата с Гватемала

Американският президент Доналд Тръмп изрази благодарността си на Мексико, когато научи, че страната е изпратила своите полицейски сили на границата с Гватемала.

 

"Благодаря ви Мексико, ние с нетърпение очакваме да работим с вас!" е написал президентът в профила си Twitter, заедно с видео на мексиканските федерални полицейски служители, които пристигат в Чиапас.

 

Президентът заплаши да изпрати войски до границата с Мексико, ако тази страна не спре "кервана" на мигранти от Централна Америка (от Хондурас, Салвадор и Гватемала).

 

Манелич Кастилия, генерален комисар на федералната полиция, обясни, че целта на 244 войници, които са пристигнали на Международно летище Тапачула на борда два Boeing, е в подкрепа на Националния институт по миграционна политика, според информация на El Sol.

 

Според него, мисията им не е да спре влизането на мигранти от Хондурас, а да избегне евентуално пренасищане с молби за влизане в Мексико.

 

Противоречието избухна, след като в петък тръгна нов керван на централноамериканци, желаещи да достигнат територията на САЩ. Около 160 души са потеглили от град Сан Педро Сула, вторият най-важен град в Хондурас. През следващите дни стотици други хора се присъединиха към колоната.

 

Въпреки че има свобода на движение между горепосочените държави, при пристигането си в Мексико гражданите им трябва да имат валидна виза, за да влязат или да претърпят депортиране. Ето защо Вашингтон настоява мексиканските власти да спрат потока от мигранти.

Станете почитател на Класа