Facebook ви шпионира... дори и да не сте регистрирани: Какво се случва?

Facebook потребителите забелязват все по-често, че рекламите, които се появяват, докато сърфирате в социалната мрежа, не само имат общо с предишните ви търсения, настроени са към вашия профил и интереси, но изглежда са свързани към ежедневието ви, с последните търговски обекти, където сте били наскоро или дори с последните ви разговори. Какво се случва?

 

Това шокиращо явление, предизвика сред потребителите съмнението, че Facebook може дори да слуша нашите разговори чрез микрофоните на нашите устройства. Набира сила градската легенда, че наистина е така, въпреки че компанията няма технологията да анализира аудиото на милионите си потребители

 

Създаване на свои алгоритми и информацията, доставяна с нашата ежедневна употреба на социални мрежи, са достатъчни параметри за проучването с висока точност на нашите интереси, нашите навици и потенциални наши намерения за покупка.

Като цяло, приятелите ни като контакти, "постовете" или страници, които лайкваме, най-често използваните думи, часът, в който се свързваме и съдържанието, което посещаваме във Facebook в течение на дни и години, със сигурност дават надеждна представа за нашия профил, за нивото на приблизителен доход, нашите политически убеждения или нашите потребителски навици.

 

Но освен това съществуват и други механизми, които позволяват на тази социална мрежа да получи голяма търговска полезна информация за нас.

 

Всеки път, когато, например, правим електронни плащания в някой сайт, в който по-рано сме отворили потребителски акаунт, който изисква нашия имейл адрес, Facebook има достъп до тази информация.

 

В допълнение, Facebook може да знае съвсем точно къде се намираме, не само благодарение на GPS проследяване на нашите мобилни устройства, но през IP адресите, които използваме.

 

Също така приложенията, които се свързват с Facebook, също са важен източник на информация за синия гигант. Така Facebook постига създаването на точен профил на всеки потребител, който е от особен интерес за рекламодателите, за да се оптимизира тяхната реклама, с преки гаранции за въздействие.

 

Директорът на продуктовия мениджмънт на Facebook, Дейвид Бесер, разгледа в официалния блог на социалната мрежа един важен и противоречив въпрос: как се събират данни за потребителите, които дори нямат акаунт в социалната мрежа.

 

"Когато посетите уеб-сайт или приложение, използвайки нашите услуги, ние получаваме информация, дори ако не сте влезли в или нямате Facebook акаунт. Това е така, защото други приложения и уеб сайтове не знаят кой използва Facebook", каза той, като гарантира че това е често срещана практика в този сектор.


IP адресът, операционна система, браузърът или използваните бисквитки, генерирани във всяка сесия, съставят по-голямата част на масива от данни, който Facebook запазва за тези " не-потребители". По този начин се информира за посетените страници и колко кликвания и в кои сайтове, като в края на краищата може да се направи модел за възможните интересите на тези хора, които нямат профил във Фейсбук.

 

Освен това съществуват и други начини, по които компанията на Марк Зукърбърг може да "разшири своите пипала" извън границите на огромната си виртуална общност.

 

Например, ако някой приятел ни поставя в дневния си ред или между контактите си в Google или в телефона и в определен момент внася списъка си за контакти в приложението за мобилни устройства Facebook, социалната мрежа използва тази информация за нас. И не го крие: всеки, който се консултира с опцията "повече информация" за действието на импортиране на контакти от телефона или от мобилно приложение, ще може да прочете съобщение, в което е изрично предупреден, че данните от споменатите контакти ще бъдат съхранени на сървърите на Facebook. Всъщност нито един от описаните механизми, чрез които Facebook събира и съхранява нашите данни, не е незаконен или скрит. С други думи, неговият "шпионаж" е не само „законен", но и напълно „приет" от неговите потребители ... и от тези, които не са.

Станете почитател на Класа