Венецуела обяви изключването на долара от официалната система за валутен обмен

Вицепрезидентът за икономиката на Венецуела, Тарек Ел Аисами, обяви, че всички транзакции на венецуелския обменен пазар ще бъдат реферирани в евро, а не в долари, както досега.

 

Служителят обясни, че скорошните санкции на американското правителство срещу южноамериканската страна "блокират възможността за продължаване на търговията с долари на валутния пазар във Венецуела. Това е незаконна, произволна забрана, противоречаща на международното право", предупреди той.

 

Сред обявените във вторник икономически мерки е стартиране на нова схема за банкови кореспонденти на публичната система. Той заяви, че е постигнат напредък в областта на търговските операции със страните от Азия и Европа.

Вицепрезидентът съобщи, че през 57-те дни на програмата за икономическо възстановяване, обявена от венецуелското правителство за облекчаване на икономическата криза, са направени сделки за 60 милиона през системата за търгуване Dicom за физически и юридически лица.

 

Селскостопанските и фармацевтичните сектори обаче заявиха, че когато от южноамериканската страна се издават плащания в чуждестранна валута, транзакциите незабавно се блокират. Поради тази причина отсега нататък транзакциите ще бъдат в евро и други международни валути.

 

Айсами заяви "финансовата блокада, наложена от САЩ засяга венецуелския публичен и частен сектор. Това показва докъде стига лудостта на империализма", каза той.

 

На пресконференцията икономическия вицепрезидент заяви, че "все още се опитват да наложат валутни курсове, които не съответстват на рационални икономически формули ".

 

Той също така съобщи, че цялата национална банкова система ще бъде включена в системата на борсовия пазар Dicom. Преди това само държавните банки и малка група частни можеха да извършват сделки.

 

Издадено е решение за увеличаване на законния резерв от 31% на 40%, "за да се предотврати изтичането на суверенен боливар на спекулативния пазар". Законовият резерв е процентът на ресурсите, които финансовите посредници трябва да поддържат замразени.

 

Той обяви, че 2 000 милиона евро ще отидат на националния валутен пазар и държавата ще направи валутни оферти между ноември и декември за производствените сектори.

Станете почитател на Класа