Пеня Нието иска да изчерпи мандата си, като приватизира водата

Енрике Пеня Нието иска да използва последните си дни на власт, за да довърши да ограбва мексикенските природни ресурси.

На 5 юни, по време на предизборната кампания, Пеня Нието, подписа 10 президентски укази, които отстраняват забраните срещу добива на вода в 300 от водните басейни в страната.

 

Това е еквивалентно на 55% от езерата и реките на Мексико.

Притеснението е, че правителството иска да използва новите постановления за предоставяне на концесии на минни компании и други индустрии, които биха могли да замърсяват и свръх-експлоатират басейните, засягайки основните права на населението.

 

Точка четвъртата от Конституцията на Мексико гласи, "Всеки има право на достъп, пречистване и канализация на вода за лично и домашно потребление, в достатъчна, здравословна, приемлива и достъпна форма."

 

Правителството твърди, че намеренията му са добри, че новите разпоредби и услуга "Conagua Digital" са за по-добро обслужване на населението.

 

Същото се казваше преди това и за енергийната реформа. Правителството се заклеваше, че петролът или електричеството няма да бъдат приватизирани и че цените ще бъдат намалени.

 

Но днес всички плащат повече за електричество, бензинът вече струва 20 песос; и частните бензиностанции, Seven-Eleven, Oxxo, Shell и British Petroleum, се разрастват в цялата страна.

 

Активистите заявяват „Те вече приватизираха петрола, а сега се захващат и с водата" и призовават: "Незабавно да спре ограбването на мексиканските природни ресурси. Пеня Нието изгуби изборите и трябва да предаде управлението на новото правителство, без провокации или изненади в последната минута".

 

Водата е човешко право.

Станете почитател на Класа