Турската православна църква съди Константинополската патриаршия

Турската православна църква, която не е канонична църква, и която е призната само от турското правителство, е подала съдебен иск срещу Цариградската патриаршия и Вселенския патриарх Вартоломей I, за решението му да даде автокефалност на Православната църква на Украйна (правото да избира собствения си първенец), което в миналото е било зависимо от Московската патриаршия.

 

Прессекретарят на турската автокефална православна патриаршия, Севги Еренерол l, е съобщил, че в исковата молба действията на Константинополската църква са описани като "политически и далечни от религиозните проблеми."

 

"Вартоломей не разполага с правомощия да изпрати своите екзарси в Украйна и да предостави автокефалност на тяхната Църква. Съгласно Договора от Лозана от 1923 г., статутът на патриарха на Константинопол е ограничен до упражняването на религиозната служба за гърците, които живеят в Турция" твърди Еренерол.

 

Говорителят на турската православна църква заяви, че патриарх Вартоломей "злоупотребява правомощията си и се намесва в отношенията между две страни, във вътрешните им работи и ако той се осмелява да направи това, не може да продължи в Турция".

 

Турската православна църква не е призната от нито една от 15-те православни църкви по света.


Тя е основана през 1922 г. с подкрепата на турското правителство, което иска да се създаде национална православна църква, която не е свързана с гръцката, след победа във войната за независимост.

 

Вселенската патриаршия в Константинопол отмени собственото си историческо писмо от 1686 за включването на метрополията на Киев в Московската патриаршия. Тя също временно установи пряко управление на Константинополската патриаршия по отношение на църковните дела в Киев.

 

В отговор Руската православна църква прекрати отношенията си с Константинопол, като назова решенията за Украйна "незаконни и канонически невалидни".

Станете почитател на Класа