Тим Бърнърс-Лий с радикален нов план за World Wide Web

Тим Бърнърс-Лий, създател на World Wide Web, показа на журналистката Катрина Брукър проекта, над който работи почти толкова дълго, колкото по самата мрежа.


"Намерението е световно господство", казва с лека усмивка Бернерс-Лий. Британският учен е известен със сухото си чувство за хумор. Но в този случай той не се шегува. Бърнсър-Лий пуска стартъпа Inrupt, , който изгражда през последните девет месеца в стелт режим. Подкрепен от Glasswing Ventures, неговата мисия е да децентрализира мрежата и да отнеме властта от силите, които са се възползвали от централизирането й. С други думи, играта започва за Facebook, Google, Amazon. В продължение на години Бернерс-Лий и други интернет активисти мечтаят за цифровата утопия, при която физическите лица контролират собствените си данни, а интернет остава свободен и отворен. Но за Бернърс-Лий, времето за мечти е свършило.


Откакто се появиха съобщения, че Facebook е позволила данните на хората да бъдат злоупотребени от политически активни лица, Бернерс-Лий е почувствал императива да пренесе тази цифрова идилия в реалния свят. В публикация този уикенд, Бернерс-Лий обяснява, че взема отпуск от MIT, за да работи на пълен работен ден за Inrupt. Компанията ще бъде първото голямо търговско начинание, изградено от Solid, децентрализирана платформа, която той и другите в MIT са изграждали години наред.


Ако всичко върви както е планирано, тя ще стане това, което Netscape някога е бил за много потребители за първи път в интернет: лесен начин. Той се надява, че Inrupt ще бъде само първата от многото компании, които ще се появят от Solid.


На екрана му има опростена уеб страница с раздели в горната част: списъците със задачите му, календара, чат, адресната книга. Той е създал това приложение - едно от първите в Solid - за лична употреба. Всъщност е толкова ясно, че на пръв поглед е трудно да се види неговото огромно значение. Но за Бернърс-Лий това е мястото, където започва революцията. Приложението, използвайки децентрализираната технология на Solid, му позволява безпроблемно да получава достъп до всичките си данни - календара, музикалната си библиотека, видеоклипове, чат, изследвания. Това е като микс на Google Drive, Microsoft Outlook, Slack, Spotify и WhatsApp.


Разликата обаче е, че цялата информация е изцяло под негов контрол. Всеки бит от данни, които създава или добавя към Solid, съществува в Solid pod - което е акроним за personal online data store (съхраняване на лични данни онлайн). Тези подложки са това, което дава на Solid потребителите контрол върху техните приложения и информация в интернет. Всеки, който използва платформата, ще получи Solid identity и Solid pod. Това е начинът, казва Бернерс-Лий, по който хората ще си вземат от корпорациите силата на мрежата.

Станете почитател на Класа