Последният страх на Стивън Хокинг: „Ще дойдат суперчовеците“

Известният британски астрофизик Стивън Хокинг, който почина на 14 март, прогнозира появата на раса от суперхора, която може да унищожи човечеството. Това съобщава Sunday Times, въз основа на откъси от книгата, която съдържа последните записки на учения и ще бъде пусната в продажба днес.

 

В своя труд, озаглавен "Кратки отговори на големите въпроси", физикът предвижда, че богатите хора скоро ще могат да редактират своите собствени ДНК и тези на децата си, за да станат суперчовеци с разширени възможности.

"Сигурен съм, че през този век хората ще открият как да променят интелигентността, инстинктите и агресията", пише Хокинг. "Вероятно ще има закони срещу генното инженерство върху хора. Въпреки това, някои хора не ще могат да устоят на изкушението да подобрят своите човешки качества, като памет, устойчивост на болести и продължителността на живота", предположи той.

 

Астрофизикът предупреди, че такова развитие на ситуацията носи рискове за тези, които не могат да подобрят своята ДНК.

 

"След като се появят такива свръхчовеци, ще възникнат важни политически проблеми с непримиримите хора, които няма да могат да се конкурират с тях", пише той. "Вероятно те ще умрат или ще престанат да бъдат значими. Въпреки това, ще има раса от същества, които се самопроектират и се подобряват с нарастващ темп", предсказа известният физик теоретик.

Станете почитател на Класа