Петте страни с най-висок държавен дълг

В началото на тази година световният дълг надхвърли 247 000 милиарда долара. Според Института за международни финанси тази сума е с 318% по-висока от глобалния брутен вътрешен продукт и се обяснява с факта, че държавите продължават да заемат, въпреки предупрежденията на международни финансови и икономически организации.

 

Съединените щати са водещи по отношение на държавния дълг (над 21 500 милиарда долара). Обаче oт гледна точка на съотношението между държавния дълг на страната и БВП ситуацията е различна. В съответствие с този принцип "класирането" на петте държави с най-висок държавен дълг е както следва:

 

Япония
Първото място в списъка е заето от Япония. В края на 2017 г. дългът на една от най-развитите страни в света надхвърли 253% от БВП и продължава да расте, докато икономиката се развива много бавно: тя се е увеличила с 0,4% през 2014 г., 1, 4% през 2015 г., 0,9% през 2016 г. и 1,7% през 2017 г. Допълнителен проблем е увеличаването на броя на пенсионерите. Япония обаче не е прекратявала плащанията, тъй като страната разполага с достатъчно резерви и по-голямата част от задълженията принадлежат на националните юридически и частни субекти. Но значителният дефицит във външната търговия е тревожен за страна с експортно ориентирана икономика.

 

Гърция
В края на 2017 г. общият национален дълг на Гърция възлиза на 178.6% от БВП. Много експерти смятат, че една нова бюджетна криза в страната е почти неизбежна. След преминаването към ликвидации в евро през 2011 г. гръцкото правителство успя да отпусне по-евтини заеми в евро. През същия период беше извършена мащабната приватизация на държавните компании, включително на петте основни банки на страната. Освен това, с присъединяването към еврозоната, заетостта в сектора на услугите се увеличи и производството намаля. Такава икономическа политика предизвика бюджетен дисбаланс и през 2009 г. националният дълг на Атина надхвърли 126% от БВП. През 2010 г. и 2011 г. на Гърция бяха предоставени две програми за финансова помощ. През 2015 г. страната имаше технически "пропуск", поради неплащане на дълга на Международния валутен фонд. През същата година беше одобрена третата кредитна програма, която приключи тази година.

 

Ливан
Третото място е заето от тази страна в Близкия изток. Рязкото намаление на приходите принуди правителството да вземе заеми, а миналата година държавният дълг на Ливан достигна 149% от БВП. Преди началото на войната в Сирия тази страна процъфтяваше икономически, благодарение на износа на продукти в Ирак, Йордания и страните от Персийския залив. Но началото на войната в съседната страна през 2011 г. доведе до увеличение на вноса за Ливан, поради по-голямото търсене на потребление и капиталови стоки, тъй като доходите на бежанците се увеличиха. Това доведе до увеличаване на търговския дефицит на страната. Освен това правителството трябва да похарчи много пари за поддържането на бежанци от Сирия.

 

Италия
Предпоследна в списъка е Италия, чийто национален дълг е равен на 131.8% от БВП. Основният проблем на италианската икономика е, че тя се основава на малки семейни предприятия, които не могат да се конкурират с транснационалните компании. Това е основната причина за бавния икономически растеж на страната: 0,1% през 2014 г., 0,9% през 2015 г., 0,8% през 2016 г. и 1,5% през 2017 г.

Според анализатори, през 2019 г., когато италианецът Марио Драги ще напусне поста на президент на Европейската централна банка, страната ще загуби източника на евтини заеми и като резултат не ще може да плати националния си дълг и ще бъде принудена да обяви "пропуск на плащанията". Това развитие на събитията ще доведе до мащабна криза на световната финансова система, според специалистите.


Португалия
Португалия затваря "класацията". Националният дълг на иберийската държава надхвърля 125,7% от нейния БВП. Когато стана част от Европейския съюз и премина към ликвидации в евро, Португалия загуби възможността да подкрепи текстилната промишленост, един от ключовите сектори на нейната икономика, поради слабата й валута . Домашните производители загубиха конкуренцията с китайците и евтиния им труд. В резултат на това, нараства нивото на безработица и тръгва масова емиграция. През 2017 г. икономическата ситуация в Португалия се стабилизира: БВП нарасна с 2,6%, безработицата падна до 8,8%, по-ниска от средната за Европа. През миналата година обаче националният дълг се увеличи, а експертите от Международния валутен фонд прогнозираха, че ръстът на португалската икономика ще се забави до 1,8% през 2019 г.

Станете почитател на Класа