WikiLeaks: Еквадор частично възстанови комуникациите на Джулиан Асандж

Еквадор частично възстанови достъпа до интернет на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, потвърдиха от портала. Мярката е била приложена, след като еквадорският президент Ленин Морено проведе срещи с двама висши представители на Организацията на обединените нации.

 

"Положително е, че чрез намесата на ООН, Еквадор частично е приключил изолацията на Асанж, въпреки че предмет на сериозна загриженост е фактът, че свободата му да изразява становището си все още е ограничена", каза Кристин Храфнсон, главен редактор на WikiLeaks, цитирана от ITV.

 

"ООН вече обяви г-н Асанж за жертва на произволно задържане и тази неприемлива ситуация трябва да приключи", добави тя.

 

"Основният проблем, изискването Великобритания да се ангажира да не бъде екстрадиран в САЩ, е останал нерешен", каза тя пред Ройтерс.

 

През март тази година Кито реши да прекъсне Интернета на Асандж за нарушаване на "писмен ангажимент, с който се задължава да не издава съобщения, които представляват намеса в отношенията с други държави."

 

Еквадор предупреди, че поведението на австралийския журналист излага на риск добрите отношения, които нацията има с Обединеното кралство, с други членове на Европейския съюз и други държави.

Станете почитател на Класа