Големите компании и медиите бойкотират важния инвестиционен форум на Рияд

Главният изпълнителен директор на JP Morgan Джейми Даймън, отменени плановете си да присъства на конференция на инвеститорите, която ще се проведе в Рияд по-късно този месец, информира компанията, цитирана от Ройтерс.

 

Компанията не разясни причините за това решение, нито коментира въпроса дали притесненията за изчезването на саудитския журналист Кашоги в Истанбул (Турция) са повлияли.

 

Анулирането на пътуването на Даймън не е единственото, което се случва след изчезването на Кашоги. Председателят на борда на директорите на корпорацията автопроизводител Ford, Уилям Форд младши, също спира пътуването си до Близкия изток, което планираше да включва посещение на конференцията в Саудитска Арабия.

 

Също така няколко важни медии като CNN, The Financial Times, New York Times, CNBC и Bloomberg се оттеглиха от конференцията. Единствената западна верига, която все още не е отменила пътуването, е Fox Business.

 

В допълнение, изпълнителният директор на Uber Technologies, Дара Хосровшахи главният изпълнителен директор на Viacom, Боб Бакиш, и милиардерът Стив Кейс, основател на AOL, също обявиха, че няма да присъстват на събитието.

 

Това развитие може да доведе до натиск върху други американски фирми като Goldman Sachs Group, Mastercard и Bank of America да преразгледат плановете си да присъстват на важното тридневно събитие на инвеститорите, наречено "Давос в пустинята".

 

Саудитският журналист Джамал Хашоги изчезна на 2 октомври, след като влезе в Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул.


Докато Рияд твърди, че Хашоги е напуснал сградата скоро след това, Анкара заяви, че разполага с доказателства, потвърждаващи, че Кашоги е бил убит в помещеията на консулството.
.

Станете почитател на Класа