Тръмп: САЩ се нуждаят от космически сили, защото изостават от Русия и Китай

Съединените щати изостават от Русия и Китай в създаването на космически сили, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на реч пред поддръжниците си на митинг в Ричмънд, Кентъки.

 

Президентът се похвали с военния си бюджет в размер на повече от 700 000 милиона евро, които "напълно ще възстановят американската армия" и изрази намерението си да създаде шести клон на въоръжените сили на САЩ - Космически сили, което е вече в ход. Тези промени за момента не са включени в бюджета за отбрана за фискалната 2019 година.

 

"Русия вече е започнала, Китай вече е започнал. Те имат старт, но ние имаме най-добрите хора на света, най-добрият екип в света, правим най-добрите ракети, танкове и кораби в света", продължи той.

 

В случая с Русия обаче, думите на Тръмп не са съвсем верни, тъй като руските Космически сили съществуват вече в продължение на няколко години, а наскоро Москва ги интегрира с Военновъздушните сили, за да създаде Аерокосмическите сили. По същия начин Съединените щати разполагаха с космическо командване от 80-те години, което стана част от стратегическото командване през 2002 г.

 

Тръмп иска от неговата космическа сила да "разгражда, отхвърля, разрушава, унищожава и манипулира способностите на противника, за да защитава интересите, активите и начина на живот на Съединените щати".

 

От своя страна руската космическа сила съществува, за да наблюдава космическите обекти, да открива заплахи за Русия в космоса и от космоса и да им противодейства при необходимост, както и да пуска сателити за военна и двойна употреба. С други думи – нищо, което страните с разумни способности за изстрелване на спътници, включително Съединените щати, вече да не правят.

 

По този начин, експерти в различни области, включително и в Пентагона, са изразили съмнения относно мъдростта на решението на Тръмп, защото космическите сили на САЩ де факто са активни в продължение на много години в рамките на Военновъздушните сили и Стратегическото командване на страната.

Станете почитател на Класа