Три полски тийнейджърки с нацистки поздрав пред портите на Аушвиц

Снимка, публикувана в Инстаграм, предизвика вълна от възмущение. На снимката три полски тинейджърки изпълняват нацисткия поздрав пред портите на концентрационния лагер Аушвиц. Момичетата изтриха изображението скоро след надигналата се вълна от негодувание, но музейните властите са се обърнали към офиса на прокурора на полския град Освиенцим, където се намира мемориалът, съобщава Daily Mail.

 

"Това е шокиращо поведение, особено на това трагично място, където хиляди невинни хора са били затворени и убити в резултат на престъпната идеология на германския нацизъм. Това е много болезнено, че младите хора се държат така", каза Павел Сависки, говорител на Държавния музей на Аушвиц - Биркенау, цитиран от медиите

 

Daily Mail съобщава, че Facebook група, наречена Център за мониторинг на расизма и ксенофобията, е споделила снимката и заявила, че тази "шега" само за пореден път показва необходимостта да се образоват младите за ужасите на Холокоста и тоталитарните системи, особено пред лицето на нарастващия антисемитизъм в Полша.

 

Освен това действията на момичетата са незаконни, защото полското законодателство забранява пропагандирането на фашистка идеология, под заплаха за лишаване от свобода до три години. Повече от 1 милион души бяха убити в Аушвиц, един от най-големите концентрационни и унищожителни лагери в нацистка Германия. Това не е първият път, когато посетителите на Аушвиц действат неподходящо на мястото. През изминалата година група от шведски тийнейджъри бяха заснети, да правят неприлични жестове и коментари, докато посещават мемориалния комплекс.

 

Понастоящем местните власти се опитват да идентифицират тийнейджърите и да докладват инцидента на училището, където те учат.

Станете почитател на Класа