Американски милиардери обзавеждат луксозните убежища, за да се скрият от Мара Салватруча

Разширяването ареала на салвадорската банда Мара Салватруча (MS-13) в графство Съфолк (Ню Йорк, САЩ), е накарало няколко от заможните му жители да решат да превърнат своите имения в крепости, съобщава New York Post.

 

Районът "Хамптънс" в окръг Съфолк, разположен на изток от Лонг Айлънд, е известен с резиденциите на много знаменитости и най-богатите семейства в страната. Но напоследък MS-13 извършват престъпления в области, които все повече се доближават до този сектор.

 

През април миналата година членовете на тази кървава банда от Салвадор убиха четирима младежи на футболно игрище в Лонг Айлънд. По-късно полицията нахлу в публичен дом и в него намери знак на MS-13. А през 2016 г. мъж с връзки с тази банда нахлул в къща и насилвал сексуално една жена.

 

В средата на миналата година местните власти изразиха публично своята загриженост, че MS-13 може да се разпростре на изток до "Хамптън", като временно разгърна тежко въоръжени полицейски служители на стратегически места.

 

"Аз спя с пистолет под възглавницата си", казва един магнат, който има вила в "Хамптън", добавяйки, че съпругата му предпочита пушка. - Веднъж съпругата ми реши, че е чула нещо, извади пушката и стреля през вратата - разказа той.

 

Мерките за сигурност, предприети от няколко жители на тази ексклузивна област, включват инсталирането на камери, инфрачервени сензори, бронирани прозорци и врати, купуване на оръжия и дори обзавеждане на скривалища, оборудвани със съвременни системи за безопасност, за да се скрият от MS-13.

 

Херман Уайсберг, директор на фирма за сигурност, която работи в тази област, заяви, че много от неговите клиенти разглеждат скривалищата, наречени „паник стаи" като вторично пространство, което може да функционира като кинозала, изба и дори място за излагане на своите оръжия. Преди "хората отваряха гаражите си и показваха своите Ламборгини, но сега те отвеждат гостите си в избата за вино и показват стаята си за безопасност", каза Уайсберг.

 

Някои съседи обаче смятат, че мерките за сигурност, предприети от милиардерите в района, са преувеличени. "Богатите обичат сигурността и има много богаташи в Хамптън, но мисля, че те стават по-параноични, колкото по-богати са", казва жител на тази област.

Станете почитател на Класа