Помпео: Разрушената Сирия няма да получи "нито долар" от САЩ докато не изгони Иран

Вашингтон изрази отказа си да предостави финансова помощ за възстановяването на Сирия, докато иранските войски присъстват на територията на арабската страна, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

 

"Отговорността за експулсирането на Иран от страната носи сирийското правителство, което е отговорно и за тяхното присъствие там", каза Помпео в реч пред Института по въпросите на националната сигурност във Вашингтон.

 

"Ако Сирия не гарантира пълното изтегляне на войските, подкрепени от Иран, няма да получи нито един долар за реконструкция", каза Помпео.

 

Говорейки пред произраелска група, Помпео обеща да продължи с инициативата на Доналд Тръмп да се увеличи натискът срещу Иран, чрез налагане на "някои от най-тежките санкции в историята", цитира АФП.

 

В края на септември американският съветник по националната сигурност Джон Болтън заяви в централата на ООН в Ню Йорк, че Вашингтон "няма да напусне, докато иранските войски са извън границите на Иран".

 

От своя страна президентът на Ислямска република, Хасан Рухани, в интервю за американския телевизионен канал NBC, заяви че Иран възнамерява да запази присъствието си в Сирия, докато терористичните групировки, действащи в арабската страна, бъдат напълно победени.

 

Понастоящем на сирийска земя има около 2 000 американски войници. Специалните сили на САЩ са там от 2014 г. под претекст за борба срещу ислямската държава в североизточната част на страната.


Американците се опитват да създадат алтернативни правителствени структури в териториите, възстановени от ИД, и многократно са атакували сирийските правителствени сили.


Дамаск осъжда присъствието на американски войски на нейна територия и техните "незаконни действия" и обещава да ги отстрани със сила ако е необходимо. Междувременно, иранските и руските войски имат разрешение от сирийското правителство да бъдат на територията на страната, за да се борят срещу тероризма.

Станете почитател на Класа