Съдят Франция за ядрените опити във Френска Полинезия

Бившият президент на Френска Полинезия, Оскар Темару съобщи на заседание на Комисията на ООН по деколонизацията, че е подал съдебен иск срещу Франция пред Международния наказателен съд, заради ядрените опити в Южния Пасифик през ХХ век.

 

"С голямо чувство за дълг и решителност, на 2 октомври подадох иск за престъпления срещу човечеството пред Международния наказателен съд. Този случай търси отговорност от всички живи френски президенти за ядрените опити срещу страната ни", заяви Темару , цитиран от АФП, добавяйки, че ядрените тестове са били наложени на островитяните "с пряка заплаха да наложат военно правителство, ако ги отхвърлим".

 

По думите му "френските ядрени опити са директния резултат от колонизацията и подаването на съдебен иск е морален дълг пред всички хора, които са починали от последствията от ядрения колониализъм".

 

Между 1960 и 1996 г. в тази френска отвъдморска общност в Океания са проведени 193 ядрени изпитания, включващи 150 000 цивилни и войници. Освен това през 1968 г. Франция извърши своя първи многоетапен термоядрен тест върху атола Фангатауфа с експлозивна мощност 200 пъти по-голяма от тази на бомбата над Хирошима.

 

Тестовете са причинили 368 случаи на радиоактивен дъжд във Френска Полинезия, съставена от повече от 100 острови и атоли, заяви пред комисията на ООН Максим Чан, член на местно сдружение за защита на околната среда, като добави, че радиоактивните отпадъци бяха изхвърлени в океана в нарушение на международните стандарти.

 

През януари Министерството на здравеопазването на Френска Полинезия публикува данни, показващи, че приблизително 9 500 души са били диагностицирани с рак през последните 15 години. Предишни проучвания, проведени през последното десетилетие, установяват "значителни статистически връзки" между честотата на рак на щитовидната жлеза и експозицията на радиоактивни отпадъци от френските ядрени опити.

 

През 1996 г. тогавашният френски президент Жак Ширак сложи край на програмата за ядрено изпитване и отпусна годишна сума от 150 млн. долара за Френска Полинезия. Въпреки това, Франция от дълго време отрича всякаква отговорност за ефектите от тестовете, независимо дали става въпрос за околната среда или за здравето на жителите на района, докато регионът се е опитвал да получи обезщетение за причинените вреди.

 

През 2013 г. декласифицираните документи разкриха, че последствията от плутония, използван в тестовете, обхващат много по-голяма площ от първоначално допусканата от Париж. Популярният туристически остров Таити е бил изложен на нива на радиация, 500 пъти по-високи от разрешения максимум.

 

Темару твърди, че Франция "пренебрегва и показва презрение" към многократните предложения, подадени след 2013 г., да се явят на масата за преговори по въпроса, под надзора на ООН.

Станете почитател на Класа