САЩ безшумно затвориха в Кипър база за 70 милиона долара със съмнителна полезност

Нов доклад на правителството разкри, че Държавният департамент на САЩ е похарчил над 70 милиона долара за въздушна база в Кипър, която имала неясна цел, преди мълчаливото й затваряне миналата година. Без нея Държавният департамент би могъл да спести почти 71 милиона долара потенциално ненужни разходи.

Базата, в който се помещавали пет хеликоптери и около 40 държавни подизпълнители, е създадена през септември 2013 г. и остава отворена до края на август 2017 г. Поддържането й струвало на Държавния департамент 20 милиона годишно, според неотдавнашен доклад на Службата на Генералния инспектор (OIG), цитиран от ABC News.

OIG установи, че авиобазата е създадена без одобрението на Управителния авиационен съвет на Държавния департамент и посочи, че от началото на функционирането си не може да представи нищо, което "да обясни целта на базата, очакваната цена на евакуационната услуга или евентуалното разширяване на нейната употреба. "

Докладът се позовава на базата като пример за ненужни разходи, и установява, че Държавният департамент "би могъл да спести близо 71 милиона долара потенциално ненужни разходи", ако бе следвал правилните процедури.

От своя страна, Патрик Кенеди, ръководителят на Държавния департамент, който е взел решението да се създаде базата, заяви пред ABC News, че той изразява категорично несъгласие с изводите на OIG за полезността на обекта и уверява, че инсталирането й е "рационално решение". "Ако купувате застраховка и никога не се наложи да я използвате, правите ли грешка?", попита той.

Според доклада на OIG "служителите на отдела заявиха, че решението за установяването на базата е взето набързо, вероятно като реакция на покачването на напрежението в региона".

Станете почитател на Класа