Ноам Чомски е “дълбока вода” и “не за всеки”

1. Когато казва, че това не е капиталистическа икономика, тук трябва да бъде разбрано, че той има предвид индустриалния, производствения капитализъм.
Всъщност финансово-клановият капитализъм е естествено и неизбежно следствие от индустриалния капитализъм, предречен и описан още от теоретиците на марксизма-ленинизма от края на 19 и началото на 20 век.
Това, което следва и Ноам Чомски тук правилно нарича неолиберализъм и либертарианство, е просто финансовия капитал, който преди е обслужвал производствения, но днес и сега е вече негов господар. И не само господар – той е негов унищожител. Глобално, не само в САЩ.

2. “Богатите”, а всъщност: “господарите на парите” като право да печаташ пари са недосегаеми. Буквално, те са извън законите и те печатат законите, но не за тях. Те създават тази несигурност у работниците, у бедните, бачкаторите, даже у средната класа (съкратена в пъти за последните десетилетия).

3. Хората наистина питат за решения на проблемите си именно тези, които са ги създали. Питат вълка как да опазят овцете от вълците. Системата е възможна само заради достатъчно количество глупост, и глупави (и управляемо оглупели) хора.

 

 

4. Населението си го позволява. И именно това го прави възможно. Имам предвид ограбването, унижаването, разболяването, задлъжняването, убиването на хората от тези, които чрез измама са иззели юздите и лостовете на измислената от тях измамническа финансова система.

Днешният капитализъм е власт на банкстерите – социален дарвинизъм до пълен канибализъм заради дълговете, които ние насила ви заставихме да ни дължите.

И още веднъж – това е възможно само заради населението, което не знае, не разбира, не иска да знае и не може да направи полезен и разумен избор в своя полза.

Приятно гледане…
Всъщност… не знам, дали ще е приятно.
Дано поне ви е познавателно…

 

Станете почитател на Класа