Обрадор казва, че Карлос Слим може да "поеме" строителството на летището

Андрес Мануел Лопес Обрадор, новоизбраният президент на Мексико, казва, че неговото правителство не може да се справи с изграждането на ново летище в Мексико Сити без частен капитал. Ново летище бе поръчано от досегашната администрация и бе проектирано на 15 км от центъра столицата в сухото езеро Текстоко.

 

В съобщение, споделено в социалните мрежи, бъдещият президент цитира обсъждането на среща за Нов международен аеропорт на Мексико (НАИМ) и споменава, че прогнозните разходи за летището, които в момента са изпълнени на 20% - ще бъдат около 88 000 милиона песос (около 4,650 милиона долара).

 

"Това не е възможно, ние не можем да си позволим това", признава Лопес Обрадор и като по-евтина алтернатива предлага запазване на международното летище Бенито Хуарес и конвертирате на едно военно летище северно от столицата в търговско.

 

Председателят обаче заявява, че новият проект е "самофинансируем" и може да бъде концесиониран. Той добавя, че бизнесмени като магната Карлос Слим - който вече е инвестирал в строителството - проявяват интерес към продължаването на проекта.

 

"Това, което Слим и групата предлагат, е, че те могат да намалят разходите и най-важното, че могат да се погрижат за инвестицията, без да използват бюджетни средства. В този случай, бихме могли да разглеждаме изграждането в Текстоко и да не анулираме работата ", каза Лопес Обрадор.

Станете почитател на Класа