Как Китай без оръжие може да "унижи" САЩ

На 30 септември, китайски военен кораб направи "опасна" - за армията на Съединените щати - маневра, когато се приближи на 41 метра до разрушител на САЩ в Южнокитайско море, в близост до спорните острови Спратли.

 

Военни специалисти, подчертаха в анализ на случката, че американските кораби извършват маневри в района по "почти постоянен начин, тъй като в свое време, Вашингтон не осъзна драстичното засилване на позицията на Пекин в региона".

 

Благодарение на създаването на изкуствени острови в прилежащите води на архипелага Спратли, Китай разработи доста важна военна инфраструктура в южната част на Южнокитайско море, което му дава огромни ползи. Поради тази причина САЩ изпращат кораби, които постоянно извършват патрулиране и обучаващи дейности, за да предотвратят настаняването на китайците.

 

В края на 2017 г. американската флота значително увеличи честотата на тези упражнения, инициатива, която предизвика реакцията в края на миналия месец. Анализаторите предполагат, че Китай "ще вземе мерки, за да унижи американците и да покаже, че те вече не са категорично всемогъщи да диктуват своята воля на други страни."

 

Сред тези действия, експертите акцентират на евентуални възможни действия "без използването на оръжия", каквото е поставянето на пречки по пътя на американската флота - от големи кораби на бреговата охрана, до риболовни мрежи, които да „блокират витлата на корабите". Все пак това си остават опасни маневри, чието повтаряне може да "доведе до стрелба".

 

Във всеки случай те смятат "трудно е да си представим, че Китай ще изстреля ракети срещу американски кораби, тъй като първо ще се опита да си осигури подкрепата на Русия". „А ако Москва подкрепи Пекин, Вашингтон ще трябва да установи някакъв компромис". В противен случай "всичко може да се случи".

Станете почитател на Класа