Продадоха на търг работа на Банкси за 1 млн. долара и тя се самоунищожи

В петък къщата Sotheby's в Лондон изнесе на търг работата на анонимния художник на уличното изкуство и художествения политически активизъм Банкси, "Момичето с балон" от 2006 г. Произведението бе продадено за над 1,2 милиона долара.

 

След приключването на аукциона обаче, присъстващата публика стана свидетел на необичайно "шоу". Изведнъж от произведението прозвуча аларма и платното започна бавно да се плъзга надолу към унищожител на документи -шредер, монтиран върху картината, който я наряза на малки ивици.

 

"Изглежда, че току-що бяхме "Банксифицирани", каза Алекс Бранцик, директор на европейския отдел за съвременно изкуство в Sotheby's, за уебсайта Арт Нюз. "Това е може би най-добрият британски уличен художник, а тази вечер ние видяхме малко парче от гения на Банкси", каза Бранцик.

 

Няколко медии съобщиха, че трикът е изисквал Банкси (или негов агент) да бъдат в залата, за да активират раздробяващата машина. Човек, който е носил черни очила и шапка, се е борил с охранителите близо до входа на Sotheby малко след инцидента, според британските медии.

 

Фигурата на Банкси, който се занимава със социални и политически проблеми в работата си, остава заобиколена от мистерия, тъй като въпреки световното му признание, идентичността му е една от най-добре пазените тайни.

Станете почитател на Класа