Пентагонът: Китай е "значителен и нарастващ риск" за американската отбранителна индустрия

Китай представлява нарастваща заплаха за доставката на критични материали за американската армия, твърди обширен доклад, изготвен и публикуван от Пентагона.

Докладът от почти 150 страници цели да идентифицира слабостите в американските индустрии, които са жизненоважни за националната сигурност. Поръчан от президента Доналд Тръм миналата година, в документа са открити общо около 300 "уязвимости", които могат да засегнат материали и компоненти от съществено значение за американската армия.

Основната констатация, подчертана в този текст, е, че Китай представлява "значителен и нарастващ риск за доставката на материали и технологии считани за стратегически и фундаментални за националната сигурност" на Съединените щати.

"Доминацията на Пекин в областта на търговията и желанието търговията да се използва като оръжие с мека сила, увеличава рисковете, пред които са изправени индустриална производствена база и отбраната на САЩ, защото се налага да разчитат на стратегически конкурент, за стоки, услуги и критични продукти ", се казва в доклада.

Едно от най-големите опасения е господството на Китай в световното предлагане на редкоземни минерали, които са от основно значение за американските военни програми. В доклада се подчертава и ролята на Китай в доставката на някои видове електронни продукти, както и на химикалите, използвани в американските боеприпаси.

Документът съдържа редица препоръки за укрепване на американската индустрия, като разширяването на преките инвестиции в сектори, считани за критични. Друго от ключовите предложения е "да се диверсифицира пълната зависимост от източниците на доставки по отношение на политически нестабилни държави, които могат да спрат достъпа на Съединените щати".

Новият доклад идва в контекста на ескалация на напрежението между двете сили в различни области.

На политическата арена, президентът на САЩ, Доналд Тръмп, и неговият заместник, Майк Пенс, обвиниха Пекин в намеса във вътрешните работи и в американския изборния процес, твърдения, които Китай отхвърля като "клевети".

От друга страна, миналата седмица беше белязана от серия инциденти в Южнокитайско море.

Тези инциденти се случиха по време на търговската война между двете страни, новите санкции на САЩ срещу китайското военно-промишления комплекс и военната подкрепа, която Вашингтон предлага на Тайван, считан от Пекин като неразделна част на Китай.

Станете почитател на Класа