Американски адмирал предупреди за нарастващия подводен капацитет на Русия

Русия засилва своя подводен капацитет, в пряко предизвикателство към американските сили в Атлантическия океан и Средиземно море, предупреди адмирал Джеймс Фогго, ръководител на командването на Съюзническите сили на НАТО в Неапол.

Москва инвестира сериозно в подводния си флот и се стреми да изгради "асиметрична" заплаха за САЩ и НАТО, каза американският военен на пресконференция в Пентагона, информира АФП.

Фогго отбеляза, че в момента в Русия има шест атакуващи дизел-електрически подводници, клас Кило (с руско название Палтус) в Черно море и Източното Средиземноморие.

Също така, адмиралът изрази загриженост за възможностите на руските круизни ракети "Калибр", които "могат да достигнат до някоя от столиците на Европа, ако бъдат пуснати от всяко едно от моретата на континента."

Накрая, Фогго се позовава на предстоящите военни учения Trident Junction 2018, които ще започнат през октомври тази година в Норвегия и ще включват повече от 40 000 войници от 30 държави-членки и партньори от НАТО.

Без да посочи изрично Русия, адмиралът каза, че това упражнение възнамерява да изпрати "силно възпиращо послание и да обучи войските да отблъснат противник, който пресече границата на съюзник в Атлантическия алианс".

Под претекст за разубеждаване на Москва, НАТО създаде постоянни военни бази в трите балтийски държави, в Румъния и Полша през последните години и извърши поредица от масови военни учения на руската граница.

Руският външен министър Сергей Лавров многократно е осъждал натрупването на войски близо до руските граници. През февруари шефът на руската дипломация заяви, че Вашингтон използва "въображаемата руска заплаха, за да гарантира господството си над Европа".

Станете почитател на Класа