6 технологични изобретения, които светът дължи на Мексико

От цветната телевизия и контрацептивното хапче до машините за производство на тортиля - това са едни от най-значимите изобретения, създадени в Мексико, в приноса му към глобалното технологично развитие.
Контрацептивното хапче е създадено през 1951 г. от мексиканският химик Луис Ернесто Мирамонтес, заедно с Карло Джераси и Джордж Розенкран. В момента се използва от милиони жени по целия свят. Изобретението се е случило, когато учените синтезират стероидното вещество норетистерон,. Това съединение се намира в повечето орални контрацептиви и днес.
Цветна телевизия - инженер Гилермо Гонзалес Камарена е изобретил през 1940 г. последователната трихроматична система от полета, поставяйки основите за развитието на цветната телевизия. Патентът е получен през 1942 г. и е подобрен през 1960 и 1962 г.

През 1950 г. Колумбийския колеж в Чикаго поискал от младия мексикански изследовател да произведе телевизионната система и в САЩ било изнесено цветно телевизионно оборудване, проектирано и произведено в Мексико. Тази система е била използвана в мисиите на НАСА "Аполо и Вояджър" за получаване на изображения от Луната и планетите на Слънчевата система през 60-те и 70-те години.
Тридилозната система -това е смесена триизмерна структурна система, изработена от стомана и бетон, създадена от мексиканския инженер и политик Хеберто Кастило през 1966 г. Тази система намалява използвания материал без да компрометира структурата на конструкциите. Едно от най-забележителните качества на структурата е, че може да спести 66% от бетона и до 40% от стоманата. С тази техника е построена сградата на Световния търговски център, една от най-емблематичните сгради в Мексико Сити.
Антиграфити живопис. Разработена в Центъра за приложна физика и усъвършенствана технология на Националния автономен университет в Мексико, тя се състои от биоразградимо вещество и има качеството да премахва аерозолната боя от спрей. Произвежда се индустриално от 2002 г. насам. Това е уникална боя в света, която съдържа хидрофобен агент, т.е. вещество, което не може да се смесва с вода.
Машината за тортиля е създадена от Еверардо Родригес Арсе и Луис Ромеро. В началото се състои от ламинирана ролкова глава с конвейерна верига, която придвижва продукта, което позволявало да се произвеждат 16 000 тортили на ден. През 1947 г. Фауста Селорио разработил първата автоматична машина за тортиля. Тези машини са изнасяни в страни като САЩ. и Китай.
Прозрачен бетон е измислен през 2005 г. от инженерите Хоел Соса Гутиерес и Серхио Галван Касерес и позволява значително икономия на светлина, давайки осветление в къщи и сгради, където електрическият ток не е добър.

Станете почитател на Класа