Иранският външен министър: "Тръмп унизи саудитците"

Министърът на външните работи на Иран, Мохамед Джавад Зариф, предложи на Саудитска Арабия да си сътрудничат, с цел повишаване на регионалната сигурност, след "унизителните" коментари към Рияд от президента на САЩ, Доналд Тръмп.

"Президентът Тръмп многократно унижава саудитците, като казва, че не може да издържат повече от две седмици без неговата подкрепа. Това е наградата за заблудата, че сигурността на някой може да бъде възложена на външни изпълнители", пише Зариф на официалния си профил в Twitter.

"Ние протягаме отново ръката си към нашите съседи: нека изградим безопасен регион и да спрем тази арогантност", пише министърът.

Тази седмица Тръмп разкри, че казал на краля на Саудитска Арабия, Салман бин Абделазиз Ал Сауд, че „не би да остане на власт дори две седмици, ако не разчита на подкрепата на американските въоръжени сили".

"Харесва ми кралят, крал Салман, но аз казах:" Кралю, ние те защитаваме, ти не можеш да издържиш две седмици без нас, трябва да плащаш за армията" каза във вторник Тръмп по време на митинг в щата Мисисипи.

Президентът направи подобни изявления също и в четвъртък. "Аз казах: Извинете, крал Салман - той е мой приятел - имаш ли нещо против да плащате за армията? Имаш ли нещо против? Плащайте! ", заяви Тръмп на друг митинг в щата Минесота.

Станете почитател на Класа