САЩ повече не могат да „притискат“

САЩ повече не могат да „притискат“ Китай. Именно тази свещена фраза най-точно отразява рязката ескалация на напрежението в китайско-американските отношения през последните дни. При това е показателно, че изострянето върви по всички ключови направления.

Икономиката

Наскоро стана известно, че напълно са прекратени доставките на петрол от САЩ към Китай: така търговската война между тях излиза на ново равнище. При това и двете страни се готвят за неизбежното въвеждане на нови митнически ограничения за вноса на стоките една спрямо друга.

Военната сфера

Доскоро Пекин последователно избягва военната конфронтация с Вашингтон дори в случаите, когато американските военни демонстративно провокират и предизвикват китайските въоръжени сили.

 

 

Но през последните дни ситуацията се е променила забележително:

А) Пекин отказа влизането в пристанището на Хонконг на американски военен кораб, както бе планирано през октомври.

Б) Преди дни китайски военен кораб изтласка американски ескадрен миноносец, влязъл в спорните води, които Китай смята за свои.

В) Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис отмени посещението си в Китай.

Г) Според медиите, ВМС на САЩ са предложили на Пентагона да проведе военни учения за „сплашването на Китай“.

Политика

Според The Wall Street Journal, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в своята реч пред Хъдзъновия институт във Вашингтон ще заяви, че „това, което Русия прави, бледнее в сравнение с това, което Китай прави в нашата страна“.

Ако тази информация на изданието се потвърди, това ще означава извеждането на конфронтацията на Вашингтон и Пекин на качествено ново равнище.

От една страна самата стратегия на противостоене с едновременно две велики държави – Русия и Китай – е крайно съмнителна. Да не говорим за това, че тя противоречи на традиционния американски подход, формулиран и въплътен на практика през 70-те и 80-те години от Хенри Кисинджър, за заиграването с противоречията между Москва и Пекин с цел да не се допуска обединението им срещу Вашингтон.

От друга страна може би въпросната стратегия е призната от ръководството на САЩ за безполезна в момента и в момента се залага на това противникът просто да бъде сломен. С Русия това не може да се получи, а виж, дали Китай ще устои срещу прямия, жесток и много агресивен натиск, е открит въпрос.

Бъдещето ще даде отговор на това. Но къде по-вероятно е, че Пекин ще се справи с предизвикателството – и Щатите със своите действия ще постигнат единствено това, че Китай ще излезе от противостоенето укрепил статута си на велика държава.

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа