Американската дилема и S-400: Засилване натиска върху Русия или загуба на Индия като съюзник?

Когато индийския премиер, Нарендра Моди, прие вчера руския президент Владимир Путин, на дневен ред бе един въпрос, който ще бъде следен отблизо от Вашингтон: обявеният договор за доставка на руски системи зенитни С-400, пише The Wall Street Journal.

 

Вашингтон е нарочил руската отбранителна индустрия и всеки, който води преговори с нея, по силата на мандат, предоставен от Конгреса миналата година. Но санкционирането на Ню Делхи за такова споразумение с Москва би подкопало усилията на Вашингтон за установяване на съюз с Индия по отношение на сигурността, с цел противодействие на възхода на Китай.

 

В същото време сключването на това споразумение за над 5 милиарда долара, което включва едно от най-модерните оръжия на Русия, би изложило на риск все по-трудната Вашингтонска кампания срещу Москва.

 

Индийският пазар продължава да бъде от решаващо значение за руската оръжейна промишленост, вторият по големина износител в света за миналата година. През изтеклия период Русия изнесе оръжие на стойност 2 милиарда долара за Индия, приблизително 13% от доставките си в целия свят, според руския аналитичен център CAST.

 

Миналия месец Министерството на финансите и Държавният департамент на САЩ санкционираха Китай за закупуването на изтребители Сухой Су-25 и системи С-400 от Русия. Мярката бе предназначена да изпрати послание до всички други страни, които обмислят подобни споразумения.

 

Русия отдавна е най-големият източник на военно оборудване за Индия, а доставката на резервни части и услуги за поддръжка остава от решаващо значение за отбранителните нужди на тази страна. Военните й плановици разглеждат системата С-400, която може да проследява и сваля самолети и ракети на стотици километри, като важен актив срещу съседи като Пакистан и Китай.

 

Поради това, индийските власти очакват, че САЩ не ще могат да спрат военните си връзки на Ню Делхи с Москва, казва Харш В. Пант, директор на стратегическите проучвания на Фондация "Observer Research Foundation", базирана в Ню Делхи. Според него налагането на санкции на страната му "би било много вредно".

 

"Индия ще възроди стари дебати и подозрения за дневния ред на САЩ," каза Пант, който посочва, че в резултат на това "малко правителства в Индия ще могат да направят нещо съществено със САЩ за известно време", каза той.

 

Ричард М. Росоу, политически експерт в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, предположи че САЩ може да предоставят изключение на Индия, в полза на дългосрочните цели за сигурност.

 

"Твърде е важно, за да не го направим, макар че би било болезнено", каза той.

Станете почитател на Класа