Русия ще защитава цели градове с нестратегическа система за противоракетна отбрана

Руското министерство на отбраната одобри нестратегическа система за противоракетна отбрана, която ще защитава цели градове и обекти със социално значение в страната, съобщава Известия.

 

Основният компонент на този комплекс ще бъдат мобилните системи, базирани на тежки камиони, които ще бъдат разполагани за няколко часа в близост до съответните обекти, в различни части на руската територия, в случай на заплаха.

 

Потенциалната цел на тези комплекси ще бъдат вражеските свръхзвукови и балистични ракети с диапазон от стотици километри.

 

Системите, които ще формират нестратегическата противоракетна отбрана, ще защитават градовете, важните социални обекти, концентрацията на войски и обектите на индустриалната инфраструктура и транспорта.

 

С тях се планира да се осигури цялата територия на страната срещу нападения от ракети на врага.

 

Медиите показват, че последното поколение ракети на системите S-400 и S-500 е в състояние да прихваща нестандартните балистични ракети с висока скорост и маневреност в последната фаза на полета.

 

Гръбнак на сегашната руска противоракетна отбрана са стационарните инсталации, силози с ракетни прихващачи и мрежа от бункери и командни центрове.

Станете почитател на Класа