Майкъл Пенс: Китай се меси в САЩ и се опитва да смени президента

Американският вицепрезидент Майкъл Пенс обвини Китай, че се опитва да се намеси в американските вътрешни работи, търсейки смяната на държавния глава.

 

В изказването си във Вашингтон, в Институт Хъдсън, Пенс заяви, че "Китай прави безпрецедентни усилия, за да повлияе на общественото мнение в САЩ, на изборите през 2018 и ситуацията с оглед на президентските избори през 2020".

 

"Искрено, ръководството на Тръмп се отплаща, а Китай иска друг президент", каза той, съобщава NBC News.

 

Позовавайки се на твърденията на президента на САЩ миналата седмица за предполагаемата политическа намеса на Китай, вицепрезидентът обвини Пекин, че "манипулира американската демокрация".

 

Той също така отбеляза "Нашата разузнавателна общност казва: Китай се опитва да се възползва от всяко несъответствие по политически въпроси между федералната и местната власт, например, по отношение на митата, за да разпространява своето влияние на територията на САЩ".

 

Според Пенс Китай мобилизира "нелегални участници, фасадни групи и пропагандни медии", за да постигне промени в възприемането на китайската политика от страна на американците.

 

Като пример за опитите да се повлияе на изборите за Конгреса на 6 ноември, вицепрезидентът посочи стратегията на Китай по отношение на митата, наложени в отговор на американските анти-китайски мита.

 

"По-конкретно те посочиха мерките си срещу секторите и щатовете, които са важни от гледна точка на предстоящите избори", каза той.

 

"Според една преценка, повече от 80% от американските региони, засегнати от китайските мерки, гласуваха за президента Тръмп през 2016 г., а сега китайците искат да насочат тези гласове срещу нашето правителство", каза Пенс.

 

По отношение на военния въпрос, вицепрезидентът отбеляза, че Китай инвестира огромни средства за модернизиране на въоръжените си сили, за да превъзмогне военно САЩ и да ги изтика от западния Тихи океан.

 

"Китай харчи за своята армия толкова, колкото сумарно останалата част от Азия. Пекин издига това като приоритет с цел да надмине САЩ по земя, море, въздух и в космоса. Той иска да експулсира САЩ от Западния Пасифик, за да ни попречи да помогнем на нашите съюзници, но те няма да успеят ", каза той.

 

В същото време, той говори за нарастващото военно присъствие на Китай на спорните островчета в Южнокитайско море, като противоречие с уверенията на китайския лидер Си Цзинпин в Белия дом през 2015 г., че страната му ще се опита да не милитаризира морето.

Станете почитател на Класа