Сирия постига "широко разбирателство" с арабските държави и е готова да открие посолства

Сирийският президент Башар ал Асад, заяви, че е постигнато "широко разбиране" с арабските страни след години на враждебност, причинени от гражданската война, която започна в началото на 2011 г. в страната му. Това бе заявено в ексклузивно интервю с кувейтския вестник "Ал Шадъд" в сряда, съобщава The New York Times.

 

Изявлението му последва много срещи с делегати от Персийския залив и западни държави през последните месеци. Асад не уточни откъде са тези делегации, но отбеляза, че целта на посещенията е да се възобновят дипломатическите мисии, с оглед на възстановяването на двустранните отношения.

 

Арабската лига, организация, която обединява арабските страни от Близкия изток и Магреба, спря участието на Дамаск в агенцията през ноември 2011 г., под натиска на страните от Персийския залив, след началото на войната в Сирия. Оттогава насам, това е първото интервю на сирийския президент с медия от Персийския залив.

 

По време на войната в Сирия, някои арабски страни - специално членовете на Съвета за сътрудничество на Персийския залив - активно са се опитвали да постигнат свалянето на правителството на Асад, за което са предоставяли финансови средства на противниците му. Въпреки това, Дамаск успешно се зае да възстанови пълния контрол над цялата си национална територия. До момента той контролира над 60%, до голяма степен благодарение на значителната подкрепа, получена от Русия и Иран.

 

Интервюто на Башар Асад дойде малко след срещата, проведена на 29 септември от външните министри на Сирия и Бахрейн, по време на Общото събрание на Организацията на обединените нации. Тези стъпки могат да означават, че страните - повечето от които са враждебна към Иран, един от основните съюзници на Сирийско правителството, може да преразгледат отношенията си с Дамаск, предвиждайки края на войната.

Станете почитател на Класа