Нова книга: „Скипал не вярва, че Москва го е отровила и подкрепя Кремълската линия"

Двойният руски ексагент Сергей Скрипал, не иска да повярва, че Кремъл може да е искал да го убие, според новата книга "The Skripal Files" ( "Файловете Скрипал"), на журналиста от Би Би Си, Майк Урбан.

 

Книгата, чието публикуване е насрочено за тази седмица, твърди, че Скрипал се е изправил пред някои "трудни психологически корекции", след като се събудил от кома, причинена от отравянето през март и отказвал да признае, че е бил цел на "заговор за убийство" на Кремъл, информира The Guardian.

 

Въпреки това, не е ясно как книгата оценява емоциите на Скрипал след отравянето, тъй като тя се основава на интервюта от 2017 г., когато руският ексагент живее в къща в Солсбъри, закупена от MI6.

 

Според Майк Урбан, руснакът не иска да бъде цитиран директно, като твърди, че се "страхува от Путин". Въпреки че не смята, че лично е в опасност, Скрипал избягвал да прави публични изявления, така че дъщеря му Юлия и синът му Александър да могат да пътуват от Русия и свободно да го посещават.

 

В същото време, книгата описва Скрипал като "руски националист без колебание", който прекарва по-голямата част от деня пред руската телевизия и поддържа "линията на Кремъл по много въпроси", включително референдума от 2014 г., в Крим и последвалото му обединение с Русия. Той дори е цитиран да казва, че украинците са "просто овце, които се нуждаят от добър пастир".

 

Няколко медии промотират книгата на Урбан в периода преди старта, като повечето от тях се фокусират върху историята на Скрипал като шпионин и взаимоотношенията му с MI6, свързани с държавни тайни на Русия.

 

Книгата изглежда ще хвърли малко светлина върху това защо Кремъл би искал да убие двойния ексагент, който бе осъден в Русия през 2006 г. и на който през 2010 г. е било позволено да се премести във Великобритания, като част от размяна на шпиони.

Станете почитател на Класа