Русия доставя противовъздушни ракетни системи С-300 на Сирия

Руският президент Владимир Путин проведе във вторник оперативна среща с представители на Съвета за сигурност, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

По време на срещата руският министър на отбраната Сергей Шойгу информира участниците за изпълнението на доставката на руските противовъздушни ракетни системи С-300 на Сирия и друго оборудване, за повишаване нивото на сигурност на руските военни в арабската страна.

 

"Довършихме доставката на комплексите С-300, които включват 49 екипа, локализатори за осветление, основни разузнавателни системи, контролни превозни средства и четири установки", заяви руският министър.

 

Шойгу също така посочи, че сирийските специалисти ще бъдат обучени в продължение на три месеца, за да използват руските комплекси, добавяйки, че персоналът вече е избран и процесът е започнал.

 

Работата по създаването на единна система за контрол на въздушната отбрана в Сирия ще приключи на 20 октомври, допълни ръководителят на Министерството на отбраната.

 

Руският лидер информира своя сирийски колега, Башар ал Асад, за предстоящото предаване на противовъздушните комплекси, в телефонен разговор на 24 септември. Решението за доставка на това и друго военно оборудване беше взето от Москва след свалянето на руския самолет Ил-20 с 15 войници на борда.

 

Президентският говорител подчерта, че решението за доставката на С-300 не е насочено срещу други страни, а преследва целта за защита на военния персонал.

 

От своя страна заместник-външният министър на Сирия, Фаисал Мекдад, заяви, че доставката на руски противовъздушни ракетни системи на сирийските въоръжени сили, ще накара Израел да преразгледа идеята за повторно нападение над сирийската територия.

Станете почитател на Класа