Аржентински изследователи проучват дали Йерба Мате може да се бори с рака

Аржентински екип от изследователи от Факултета по природни науки и Геодезия на Националния университет провеждат проучване, за да се определи дали билката, която се използва за пиене като чай, типична напитка предимно в Аржентина и Уругвай, има противоракови компоненти.

 

Намерението на експертите е да се определи дали Йерба Мате притежава качества, благоприятни за човешкото здраве и антитуморни ефекти.

 

Началото на изследванията се състои в извършване на оценки върху нормални и туморни клетки. Така бе възможно да се докаже, че хлорогенната киселина на Йерба има по-голяма реакция върху засегнатите клетки. На свой ред тестовете се извършват без използване на лабораторни животни, тъй като се предпочита техниката на култивираните "in vitro", т.е. изолирането на клетките, без да жертват други живи същества.

 

Тези тестове са извършени в Лабораторията по клетъчна култура на университета и първите резултати бяха представени на 14-тия Национален конгрес. Проектът в момента се анализира от Националния институт на Йерба Мате (INYM) и екипът се надява да продължи разследванията си.

 

Засега много потребители на Йерба Мате знаят, че типичната в много райони на Южна Америка напитка има антиоксидантни ефекти върху хората. Въпреки това, ако прогнозите на изследователите бъдат потвърдени, новото проучване може да революционизира света на медицината и храненето, донасяйки нови методи за борба с рака.

Станете почитател на Класа