Pew Research Center: Путин се радва на повече доверие от Тръмп

Проучване, публикувано от американския Pew Research Center, показва, че ръководството на руския президент Владимир Путин се радва на по-голямо доверие в света от това на неговия американски колега Доналд Тръмп.

 

30% от около 26 000 души от 25 страни, които са участвали в това проучване, имат благоприятна представа за руския лидер и смятат, че той "прави правилното по отношение на световните дела", докато 27% мислят същото за наемателя на Белия дом.

 

В допълнение, 70% от анкетираните нямат доверие в американския президент, което е най-лошият резултат. Най-високата оценка в този раздел съответства на германския канцлер Ангела Меркел (52%), следвана от президентите на Франция и Китай, Си Дзинпин и Емануел Macron, с 46% и 34%, съответно.

 

Социолозите на тази агенция подчертават, че международната общност изразява сериозна загриженост относно ролята на Съединените щати в световните дела, тъй като повечето респонденти смятат, че Вашингтон не взема под внимание интересите на държавите при решаването на важни въпроси на външната политика и "прави по-малко, отколкото в миналото, за решаване на глобалните проблеми".

 

Тази инициатива отразява и имиджа на САЩ, влошен още повече след 2017 г., дори сред най-близките им съюзници: например само 30% от германците и 38% от французите имат положителна представа за начина, по който управлява Тръмп.

 

След като американският президент пое властта през януари 2017 г., мерки като излизането на САЩ от Парижкото споразумение и от ядрения пакт с Иран получиха постоянна критика от страна на неговите съюзници от НАТО и повдигнаха съмнения относно външната политика на Вашингтон.

 

Критичните мнения също са широко разпространени и в северноамериканските съседи, Мексико и Канада, които току-що подписаха търговското споразумение USMCA, като само 6% от мексиканците и 25% от канадците вярват на лидера на САЩ.

 

В същото време повече от 90% от мексиканците се противопоставят на Доналд Тръмп за агресивната му политика срещу американските имигранти, която дори разделя децата от техните семейства на границата между САЩ и Мексико, докато повече от 80% от канадците са уверени, че политиката на Вашингтон игнорира интересите на Отава.

Станете почитател на Класа