Метод за загуба на 10 пъти повече тегло без ограничения

Хората могат да загубят 10 пъти повече тегло, просто като променят начина си на мислене, се казва в изследване на учените от Университета в Портсмут (Великобритания), публикувано в Journal of Obesity.

За да стигнат до това заключение, учените анализираха 141 доброволци с наднормено тегло. 59 участници получиха обучение с функционални изображения (FIT), което включва хората да визуализират как ще се чувстват, вкусват, ухаят и усещат, когато са по-слаби. Останалите 55 практикуваха метода на помощ наречен "мотивационни интервюта" (MI), който предлага на пациента съвети, с които да намери и изрази какво го мотивира да се промени.

Изследователите установяват, че просто получавайки визия за себе си като по-слаби, може да бъде достатъчно, за да помогне на хората да постигнат своите цели за отслабване, без конкретни ограничения.

По този начин, според учените, FIT помага на участниците в експеримента да загубят средно 6 килограма и 9 сантиметра от талията си след една година, а резултатът на пациентите, използвали MI е само 0,67 килограма и 2.46 сантиметра талия.

"Повечето хора са съгласни, че за да отслабнете, трябва да ядете по-малко и да се упражнявате повече, но в много случаи хората просто не са мотивирани достатъчно, за да обърнат внимание на този съвет, без значение колко са съгласни. ", заяви водещият автор на изследването Линда Солбриг.

Според изследователката, участниците в експеримента са били напълно свободни в избора си и "подкрепяни в това, което искат да направят, а не в това, което предписва режима".

"FIT идва с основната цел да насърчи някой да проектира своя представа как ще изглежда и почувства промяната, как тя да се постигне и поддържа, дори и когато възникнат предизвикателства", каза тя.

Станете почитател на Класа