Лавров пред ООН: Неофашизмът в Украйна обяви престъпници от СС за герои!

Киев храни илюзии за налагане в Донбас на окупационни сили с подкрепата на Запада и все повече заплашва със силови сценарии, подчерта руският дипломат №1

Сергей Лавров призова за пълна и последователна реализация на Минските договорености от трибуната на ООН, предава TACC, цитирана от Агенция "Фокус".

"Растежът на радикалния национализъм и неофашизма в Украйна, където за герои са обявени престъпници, които са се борили под знамето на СС – е един от основните фактори на продължителния вътрешен украинския конфликт. Единственият начин да бъде преодолян този конфликт е пълно и последователно прилагане на Минският пакет от мерки, който беше единодушно одобрен от Съвета за сигурност на ООН", каза Сергей Лавров в петък пред Общото събрание на ООН.

 

https://cdn1.img.ria.ru/images/149242/84/1492428447.jpg

 

Освен това, ръководителят на руското външно министерство заяви, че Москва е готова на това Специалната мониторингова мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна да бъде охранявана от ООН.

"Ние подкрепяме дейността на мисията на ОССЕ в Украйна и сме готови да ѝ се осигури охрана от ООН", - подчерта той.

"Въпреки това, вместо изпълнение на споразуменията от Минск, вместо диалог с Донецк и Луганск Киев храни илюзии за налагане в Донбас на окупационни сили с подкрепата на Запада и все повече заплашва със силови сценарии. Тези, който поддържат сегашните власти в Киев трябва да вразумят подопечните си, да ги накарат да спрат блокадата на Донбас и дискриминацията на националните малцинства на цялата територия на Украйна", каза той.

В словото си пред Общото събрание Лавров заяви, че е необходимо да се създаде и приеме международна конвенция за борба с киберпрестъпността.

Министърът на външните работи на Русия припомни, че още преди 20 години Русия е предизвикала в ООН обсъждане на въпросите за обезпечаване на международната информационна сигурност.

"На фона на последните събития все по-актуална става нуждата от изработването под егидата на ООН на глобални правила за отговорно поведение на държавите в информационното пространство, включително на принципа на неупотребата на сила и уважение към държавния суверенитет", подчерта той.

В тази връзка Москва ще внесе проект за такава резолюция в съответния комитет на Общото събрание, заяви Лавров.

Руските медии припомнят, че още в началото на юли президентът Владимир Путин призова за изработване на единни международни "правила на играта" в информационното пространство.

Станете почитател на Класа