Журналист на Die Welt: Да се разпусне ЕС и да се създаде нов съюз без «Орбан, Салвини и Ко»

Миграционната криза показа, че властите в ЕС не оправдават очакванията на своите граждани, пише на страниците на Die Welt немският журналист Кристоф Шилтц. Съюзът стана твърде голям – и трябва да се разпусне, съветва авторът. А на негово място да се създаде нов без такива политици като премиер министърът на Унгария Виктор Орбан и министъра на вътрешните работи на Италия Матео Салвини.

 

 

Днес във много страни, в това число и в Германия може с неудоволствие да се наблюдава как политиците все повече се откъсват от реалността „ослепени от избирателността на своето внимание“, пише на страниците на Die Welt немският журналист Кристоф Шилтц. И срещата да държавните глави и правителствата на ЕС в Залцбуг е потвърждение на това, констатира авторът. На нея европейските елити се опитаха да изяснят нещата с брекзита и миграционната политика. „Резултатът е нулев“ - прави извод от срещата Шилтц.

Планът да се пренасочи потокът от бежанци в страните от Северна Африка се оказа „несбъдната фантазия“, продължава авторът на статията. При това сега ЕС не е готов за повторение на събитията с тригодишна давност, когато в съюза пристигна огромно количество мигранти. Във външната граница има много дупки. Само в половината от случаите депортацията на нелегални минава успешно. При това въпросът за справедливо разпределение на бежанците така и до сега не е решен.

Освен това Европа има купчина други проблеми, отбеляза Шилтц. Нарастване на популизма, „опасни политически и икономически „изпълнения“ на итлианските власти», разширяващите се „ножици“ между Западна и Източна Европа, последствията от развитието на цифровите технологии за пазара на труда, непонятните отношения с Москва и необходимостта от стратегически отговор на китайския Нов копринен път, благодарение на който Пекин увеличава своето политически влияние в Европа.

И това са само редица примери, подчертава Шилтц. Но те показват, че властите на ЕС не оправдават очакванията на своите граждани. Проблеми има все повече, но те не се решават. Всички страни-членки на Евросъюза страдат от съкращаването на бюджета и се държат все по-егоистично. Освен това при приемането на повечето въпроси действа принципа на единогласието, от което активно се възползват страните, които имат право на вето за да блокират неизгодни за тях инициативи. Например Унгария, пише авторът.

Главният проблем на ЕС се заключава в това, че той се разрастна твърде много и в него са представени твърде голямо количество различни интереси. При това за разлика от спортните отбори или дружествата на градинарите Евросъюзът не може да изключи от редовете си онези, които не споделят неговите ценности. Тази фундаментална конструктивна грешка не беше поправена от Лисабонския договор от 2009 година. А сега вече не може да бъде отстранена, защото решението по този въпрос също трябва да бъде прието единогласно, обяснява Шилтц.

Не трябва да се самозалъгваме, че ситуацията с премиер министъра на Унгария Виктор Орбан и министъра на вътрешните работи на Италия Матео Салвини – това е само етап, продължава журналистът. Той твърди, че Евросъюза е станал заложник на „Салвини, Орбан и Ко“, затова те трябва да бъдат изключени. „Но за съжаление това е невъзможно. Днешният ЕС трябва да бъде разпуснат и да бъде създаден нов съюз с по-малки размери, който ще работи ефективно, ще действа солидарно, ще спазва правилата и ще реагира бързо“.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа