МВнР заяви, че американската база в Полша ще бъде насочена срещу Русия

Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко заяви, че плановете за създаване на военна база на САЩ в Полша предполагат проектиране на сила в посока руската граница.

Според него, подобно действие би означавало, че „САЩ и техните съюзници фактически окончателно преминават към схемата за осигуряване на сигурността от времената на Студената война“.

При това Грушко отбеляза, че разполагането на военната база на САЩ в Полша ще означава разрушение на Основополагащия акт Русия- Нато, пряко забраняващ подобни действия.

 

 

 

„Ние се отнасяме отрицателно по много причини, защото подобно решение, ако бъде осъществено ще означава по-нататъшно влошаване на ситуацията в областта на сигурността“, заяви дипломатът.

Грушко предупреди, че появата на въпросната база ще принуди Москва да вземе редица „допълнителни военно-технически предпазни мерки“, които надеждно ще осигурят сигурността на Русия в новите условия. „Имаме различни възможности, в това число и такива, които не струват нищо, как да укрепим сигурността си“, допълни заместник-министърът, подчертавайки, че разполагането на базата ще е крачка, „която е в разрез и с интересите на общоевропейската сигурност“.

„Когато се създаваше потенциал, се създаваше контрапотенциал и след това страните попадаха в порочния кръг на надпреварата във въоръжението, от която е много трудно да се излезе дори и при наличието на политическа вола. Всичко това, разбира се, ще се съпровожда от много враждебна риторика. Защото трябва да се доказва на общественото мнение, че това действие е правомерно. Но то не е никак. Това е пълна глупост, че Русия готви някакви агресивни планове по отношение на страните от Прибалтика и Полша“, заяви събеседникът на агенцията.

Грушко допълни, че в този случай се получава „взривоопасна смес от враждебна пропаганда, враждебна политика и враждебно военно планиране“.

„Не трябва да има никакви илюзии. Създаването на такава база близо до нас е предназначено за проектиране на сила в посока руските граници“, обобщи заместник-външният министър на Русия, отбелязвайки, че Москва „няма да напусне диалога“.

„Ние обсъждаме тези въпроси постоянно и в контекста на отношенията Русия-Нато, защото именно в тези рамки са формулирани и положени на хартия съответните задължения на НАТО. Тези въпроси вече се обсъждат във Виена. Нашата позиция по въпроса е добре позната, заключи дипломатът.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп след преговорите с полския си колега Анджей Дуда заяви, че САЩ се замислят дали да не разположат в Полша постоянна американска база, а Варшава е готова да плати за нея „милиарди долари“. Преди това Полша предложи на САЩ да разположат в нея на постоянна основа американска бронетанкова дивизия, поемайки разходите върху себе си.

По-късно Дуда съобщи, че американската база ще струва два милиарда долара, които Варшава, според собствените му думи, е готова да отдели.

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа