Европейската комисия реши да съди Полша

Варшава рискува да остане без право на глас в Съвета на ЕС, ако не се откаже от своята съдебна реформа.

Европейската комисия взе решение да се обърне в съда на ЕС, за да оцени доколко е законна проведената в Полша съдебна реформа. За тона съобщи представителят на изпълнителната колегия на ЕС Мина Андреева.

„Европейската комисия реши да поиска експертна оценка от съда , за да получи колкото се може повече заключителна присъда”, заяви тя.

 

 

ЕК смята, че приетите от Полша 13 закона за реформирането на съдебната система са зали на политическите власти на страната контрол над съдилищата. Един от най-спорните въпроси е законът, съгласно който съдиите излизат в пенсия на 65 години, но могат да поискат от президента да удължи техните правомощия, ако предоставят необходимата справка за здравето си.

През декември миналата година ЕК стартира процедура, която може да приключи със санкции по отношение на Полша – Варшава рискува да остане без право на глас в Съвета на Ес, ако не се откаже от тези реформи. Обръщането към съда е един от етапите на тази процедура. По-рано решението за санкциите бе одобрено от Европейския парламент.

Станете почитател на Класа