Разколът в Украинската православна църква – дело на САЩ

Държавният департамент на САЩ подкрепя «украинската автокефалия»

В края на септември в САЩ се оказаха едновременно три крупни фигури, свързани със създаването на Единната Поместна Църква. В понеделник на 24 септември в САЩ пристигна Петро Порошенко. Официалната цел на визитата му беше участието в работата на поредната сесия на Генералната асамблея на ООН.

Бяха анонсирани «редица двустранни срещи с лидерите на страни от света», деловите кръгове и лидерите на украинската общност в САЩ.

 

 

По «случайно» стечение на обстоятелствата в същото време в САЩ се оказаха още двама човека, които се позиционират като претенденти за ролята на глава на ЕПЦ.

Това са Виницкият и Барският митрополит Симеон (Шостацкий) и Филарет.

Митрополит Симеон замина за САЩ на 20 септември по покана на американското духовенство. Филарет е в САЩ още от 14 септември.

Всеки от споменатите лица е свързан с въпроса за създаването в Украйна на църковна структура под името «Единна Поместна Църква».

Двама от тях са свързани с този проект публично.

Петро Порошенко още на 20 април 2018 година направи гръмко изявление за това, че е успял да убеди Патриарх Вартоломей да даде автокефалия на украинската Църква.

Оттогава Порошенко прави подобни изявления постоянно и всъщност постави въпроса за ЕПЦ на първо място в предизборната си програма.

Филарет как глава на УПЦ КП, най-крупната разколническа организация, несъмнено претендира да оглави структурата на «Поместната».

И само владиката Симеон, Виницкият и Барски митрополит на УПЦ се държат в проекта в сянка.

Много са тези, които посочват, че Порошенко вижда именно този човек за глава на ЕПЦ.

Президентът и виницкият йерарх са свързани с топли отношения.

Петро Порошенко има във Виница сериозни производствени мощности и често се среща с митрополита.

Владиката Симеон съществено облекчава работата по създаването на структури на ЕПЦ.

Не е тайна, че проекта за «Поместната» ще се състои само от разколници и възможността начело да се постави начело каноничен йерарх ще придаде известна легалност в очите на световното Православие.

Петро Порошенко и Виницкият и Барски митрополит Симеон имат топли делови отношения

 

Владиката Симеон се намира в САЩ за първи път в живота си, едва ли пребиваването му там е случайно, още повече в такъв важен за украинското православие момент.

Знаейки за предстоящата визита на «конкурента си», Филарет със свитата си пристига в САЩ по-рано, още на 14 септември и започва да развива там бурна дейност.

На 18 септември се среща с бившия вицепрезидент на СЩА Джоузеф Байдън.

И независимо от това, че Байдън открито се позиционира като активен пропагандатор на ЛГБТ, го награждава с църковния орден княз Владимир Велики II степен.

Едва по-късно Филарет се среща със сенатора от САЩ от щата Охайо Робърт Портман.

И независимо от това, че Портман открито се позиционира като лобист на гей-бракове, Денисенко го награждава със същия орден — на княз Владимир II степен.

На 19 септември Филарет организира среща в един от «мозъчните центрове» на американския истаблишмънт — Atlantic Counsil.

Речта на Денисенко там по-скоро прилича на презентация на търсещ длъжност пред работодател, отколкото на църковен лидер.

Филарет говори само с политически лозунги — такива, които да се харесат на американците.

Ключови са следните думи от речта му:
«…благодарни сме на САЩ за това, че те подкрепят Вселенския патриарх, неговото намерение да ни даде Томос за автокефалия..

Надяваме се, че САЩ ще могат да доведат нашето църковно дело до края».

Всички думи и действия на Филарет изпращат на американската администрация очевиден сигнал: «Изберете мен!».

Развитието на събитията около «украинската автокефалия» показва, че абсолютно всички участници в този процес, включително Константинополската патриаршия, очакват заповеди отвъд океана.

Точно там са били взети и се вземат решенията за това, да има ли проект за «Поместна», в какъв формат и под чие ръководство.

И това се прави напълно открито, без притеснение и срам.

Петро Порошенко и посланика на САЩ по въпросите за международната религиозна свобода Самюъл Браунбек

 

Риториката на представителите на украинските власти по отношение на американците и дори по въпроса за създаването на Църквата по-скоро напомня отчети на подчинени пред началството.

Дори риториката на Президента.

На срещата с посланик Браунбек Петро Порошенко, според информацията от пресслужбата му, «е съобщил на представителя на Държавния департамент, какви стъпки се извършват по пътя на създаването на автокофелия в Украйна.

Държавният глава е благодарил на американската страна за активната подкрепа на Украйна в този процес».

Украинците вече се примириха с факта, че финансовите, икономическите и политическите въпроси отдавна вече се решават НЕ в Украйна.

В момента е налице очевидна експанзия срещу каноничната Украинска Православна Църква.

И няма никакво значение, кой от тези по-горе ще се окаже победител: митрополитът от УПЦ Симеон, Денисенко или някой друг.

Православната Църква — това е Тялото Христово.

Тя не може да обслужва интересите на този свят, дори на най-влиятелните негови представители.

Колкото по-рано осъзнаем това, толкова по-малко сътресения ни очакват в бъдеще.

 

Станете почитател на Класа