Тони Блеър от Киев: Европа ще процъфтява, а Великобритания ще се върне в ЕС

Според него в средата на този век ще има три гиганта - Америка, Китай и вероятно Индия. Те ще бъдат толкова големи, че страните със средни мащаби като Германия или Франция ще трябва да бъдат обединени, за да не бъдат зависими

Великобритания може да преразгледа решението за напускане на ЕС в рамките на пет години. Това заяви бившият британски премиер Тони Блеър пред 15-ата годишна конференция на форума "Ялтенско-европейска стратегия" (Yalta European Strategy - YES) в Киев.

"Не искам да дискутирам огромните предизвикателства, които стоят пред Европа. Имаме предизвикателството на миграцията, с което не успяваме съвсем да се справим. Също структурните и политическите проблеми на еврозоната. Но ще направя една прогноза, а след години ще видим дали греша: Европа ще се справи, Европа ще процъфтява, а Великобритания ще отмени решението си за Брекзит." - прогнозира Блеър, цитиран от сайта на YES. Експремиерът на Великобритания напомня, че след Втората световна война Европа се обединява, за да запази мира, но членството в ЕС дава на страните и значителни други предимства.

"Главната цел на съществуването на обединена Европа сега е да бъдем силни. В средата на този век ще има три гиганта - Америка, Китай и вероятно Индия. Те ще бъдат толкова големи, че страните със средни мащаби като Германия или Франция ще трябва да бъдат обединени, за да не бъдат зависими. Сега целта е не само мир, но и сила." - коментира британският държавник. Той посочва, че ЕС се нуждае от реформиране, но това не е причина за напускане на общността. "Разбира се, че ще има и предизвикателства, но нямам никакви съмнения, че Европа ще е по-добра, ако Великобритания остане в общността, а Великобритания ще бъде по-добра, когато при повторното гласуване решим да се върнем в Европа." - обобщава Блеър.

Станете почитател на Класа