Тръмп: САЩ няма да плащат за освобождаването на Брансън

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон няма да плати нищо на Анкара за освобождаването на християнския пастор Андрю Брънсън, когото определи като "голям патриот заложник", предаде Ройтерс.

"Няма да платим нищо за освобождаването на невинен човек, но ще спестим от Турция", заяви Тръмп в Twitter. Той поясни, че от години Анкара използва Вашингтон за своите цели.

Пастор Брънсън, живеещ в района на Измир, беше арестуван през 2017 г. по обвинение във връзки със забранени организации. САЩ отправят резки критики към Турция във връзка с този случай и искат незабавното му освобождаване, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Късно в четвъртък пък американският финансов министър Стивън Манучин заяви, че САЩ са готови да наложат още икономически санкции на Турция, ако задържаният американски пастор Андрю Брънсън не бъде освободен.

„Планираме да предприемем допълнителни действия, ако те не го освободят бързо“, каза Мнучин на среща на кабинета на американския президент Доналд Тръмп.

САЩ и Турция си наложиха взаимни мита в опит на Тръмп да накара турския президент Реджеп Ердоган да освободи Брънсън, който отрича обвиненията, че е бил замесен в опита за преврат срещу турския президент преди две години.

Спорът заради Брънсън и другите противоречия между Вашингтон и Анкара бяха една от причините за срива на турската лира с 40% от началото на годината. Инвеститорите са притеснени и от влиянието на Ердоган върху паричната политика.
Курсът на лирата спрямо долара намаля след изявлението на Мнучин.

Станете почитател на Класа